"Ukrajna kapcsán az EU stratégiája megbukott"

Hírek2023. dec. 4.Növekedés.hu

Hiba volt, hogy az Európai Unió úgy döntött: az ukrán háború globalizálása mellett állnak ki. Reméljük csak a konfliktus hatásai lesznek globálisak és nem maga a háború – mondta el Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a Magyar Külügyi Intézet (MKI) alapításának 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

Új többpólusú világrend alakul ki a szemünk előtt. Még nem egyértelmű, hogy pontosan hova tartunk, csak annyi bizonyos, hogy a világ már nem lesz olyan, mint korábban.

A világgazdaságban is hatalmas átrendeződés zajlik. Forradalmi változásokon megy át az autóipar, ami miatt az európai gazdaság is gyökeres átalakulásokon megy át – mondta el Szijjártó Péter a Magyar Külügyi Intézet konferenciáján.

Az ukrán háború kapcsán hangsúlyozta: ideje hogy az Európai Unió belássa, hogy szükség van egy B-tervre. Az eddigi stratégia ugyanis megbukott. Egyre egyértelműbb: hiába reménykedett Brüsszel a gyors orosz vereségben.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar álláspont most is, ahogy a háború elején az, hogy az EU-nak a béke nagykövetének kellene lennie a nagyvilágban.

Szijjártó Péter elmondta: a globális biztonság az elmúlt bő 30 évben vagyis a hidegháború befejezése óta nem volt olyan rossz formában mint most.

A miniszter hozzátette: a magyar külpolitika sikere, hogy a gázai harcok kipattanása után Magyarország megőrizte a stratégiai szövetségét Izraellel, úgy hogy közben megtartotta a jó együttműködést az arab országokkal.