Uniós vétó: Az EP-nek dő kell az új német javaslat vizsgálatára

Hírek2020. dec. 10.MTI

Az Európai Parlamentnek (EP) időre van szüksége, hogy megvizsgálja a soros német uniós elnökség jelenlegi javaslatát a jogállamisági mechanizmusról, mielőtt arról döntést hozna - jelentette ki David Sassoli az uniós parlament elnöke, az csütörtökön kezdődő EU-csúccsal kapcsolatos sajtótájékoztatóján.

Arra újságírói kérdésre válaszolva, hogy elégedett-e a német tanácselnökség valamint magyar és lengyel kormány között létrejött, a jogállami mechanizmussal kapcsolatos szerdai megállapodással, Sassoli leszögezte:

Nem fogadunk el semmilyen változtatást azon az előzetes egyezményen, amelyet a parlament kötött a német elnökséggel. Nagyon sokat dolgoztunk az európai polgárok érdekében azon, hogy a hosszú távú uniós költségvetés és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat kiegyenlíteni hivatott helyreállítási alap pénzforrásainak kifizetése jogállamisági feltételekhez kapcsolódjon. Ez a továbbiakban sem lehet kérdéses.


Hozzátette: reméli, hogy az uniós tagállamok vezetőinek sikerül olyan egyezségre jutnia, amelyhez az Európai Parlament is beleegyezését tudja adni.