Uniós vétó - Az Európai Tanács mindenki számára elfogadható megoldást keres

Hírek2020. nov. 20.MTI

A legtöbb uniós tagország elégedett az Európai Parlamenttel kötött, a jogállamisági mechanizmust is magában foglaló megállapodással, mivel azonban néhány tagállam nem támogatja azt, az Európai Tanács továbbra is mindenki számára elfogadható megoldást keres - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben csütörtökön.

Michel az uniós tagállamok vezetőinek informális videokonferenciáját követően kiemelte, az Európai Unió hosszú távú költségvetése és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap vonatkozásában az uniós tagállamoknak egységeseknek kell maradniuk. Emlékeztetett, az uniós tagállamok vezetői júliusi csúcstalálkozójukon megállapodásra jutottak úgy az uniós költségvetést, mint a helyreállítási csomagot illetően. A vezetőknek meg kell őrizniük a megállapodás egységét, a pénzügyi csomag ugyanis elengedhetetlen a gazdasági fellendüléshez, ezért amilyen hamar csak lehetséges, végre kell hajtani - emelte ki.

"Az Európai Unió varázsa abban rejlik, hogy megoldásokat kell találni akkor is, amikor ez lehetetlennek tűnik. Senki sem becsüli alá a helyzetet, amellyel mindannyian szembesülünk. Elszántságra és keményen munkára van szükség az akadályok leküzdéséhez"

fogalmazott. A koronavírus-járvánnyal összefüggésben kijelentette: a helyzet Európában továbbra is súlyos és aggodalomra ad okot, ezért a tagállamoknak még jobban össze kell hangolniuk erőfeszítéseiket. Elmondta, hogy a tagállami vezetők egyetértettek a tesztelés közös megközelítését és kölcsönös elismerését célzó rendszer kialakításának fontosságában, a hatékony és biztonságos oltóanyagok tagállamok közötti méltányos elosztásában, valamint a járvány visszaszorítását célzó korlátozó intézkedések tagországok közötti összehangolásában és fokozatos feloldásának koordinálásában.

Hangsúlyozták még az információk és a jó tapasztalatok megosztásának, a hatékony oltóanyagok melletti kampány összehangolásának, valamint az álhírek elleni fellépés jelentőségét - tette hozzá. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, az Európai Unió még az év vége előtt jóváhagyhatja a Pfizer és a BioNTech közös, valamint a Moderna vállalatok tesztelés alatt álló két, koronavírus elleni vakcináját.

"Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már december második felében feltételes forgalomba hozatali engedélyt adhat számukra, ha minden továbbra is probléma nélkül halad"

fogalmazott. A helyreállítási alap és az uniós költségvetés körül kialakult vitával összefüggésben azt mondta, Európa "sok, és nagyon súlyos helyzetet élt már át", de mindig "megoldásokat talált a továbbjutásra". A gazdaságmentő csomag minden elemét illető egyetértés elérése érdekében az európai intézmények vezetői a következő időszakban "nagyon intenzív" munkát folytatnak majd a "komoly akadályok" elhárítására - tette hozzá a bizottság elnöke. Angela Merkel, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország kancellárja, aki Berlinben kapcsolódott a videókonferenciához közölte:

Magyarország és Lengyelország egyértelműen kifejezték, hogy jelen formájában nem tudnak egyetérteni a jogállamisági feltételekkel, ezért fenntartják vétójukat az uniós költségvetés és a koronavírus-járvány által okozott károk helyreállítását célzó alappal összefüggésben.

Véleménye szerint a német soros elnökség és az Európai Parlament közötti megállapodás jó és kiegyensúlyozott, azonban az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács a teljes egyetértés hiányában nem tudja javaslatait az uniós parlament elé terjeszteni. A magyar és a lengyel vétó "komoly problémát" jelent, amit minél előbb meg kell oldani - emelte ki. Hozzátette, fenyegetés helyett kemény közös munkára van szükség a patthelyzet feloldására, és a tagállamoknak folytatniuk kell a megbeszéléseket Magyarországgal és Lengyelországgal a megállapodás elérése érdekében. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban azt mondta, amint hozzáférhető a vírus elleni engedélyezett oltóanyag, Európa megkezdi a beoltást.

Előre mutatónak nevezte, hogy az Európai Bizottság felkérése alapján már több tagállam rendelkezik részletes oltási programmal és tervekkel a vakcinák elosztását illetően.