Uniós vétó - Merkel: egyelőre nincs megoldás az EU-s források körüli kérdésekre

Hírek2020. dec. 9.MTI

Egyelőre nincs megoldás az EU-s források körüli kérdésekre - mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője a csütörtökön kezdődő EU-csúcs tervezett témáiról szólva kiemelte, hogy a hétéves keretköltségvetés (MFF) és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alappal (NGEU) kapcsolatban már a júliusi csúcson folytatott "nehéz tárgyalásokon" világos volt, hogy nemcsak az összegek meghatározása, hanem a felhasználásukat jogállami feltételekhez kötő mechanizmus is "probléma".

Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy a csomagot a jelenlegi formájában nem tudja elfogadni.

Ezért "keressük a megoldásokat, hogy miként lehet feloldani ezt a blokádot, természetesen a jogállamisági mechanizmus megtartása mellett" - fogalmazott Angela Merkel.

"Sajnos, egyelőre nem tudom megmondani, hogy ez sikerül-e"

- tette hozzá.

Optimistán nyilatkozott a megállapodásról előző este, kedden Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban, miután lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel tárgyalt.

Azt mondta: 

"Úgy gondolom, közel lehetünk a megegyezés eléréséhez, ami győzelem, jó eredmény Magyarország és Lengyelország számára, illetve nagyon jó lehet az Európai Uniónak is".