Úton az európai mérnökdiploma felé – Európai egyetemi szövetségben a Műegyetem

Hírek2020. júl. 13.Növekedés.hu

A Műegyetem is tagja a hét európai országból nyolc vezető egyetem részvételével létrejött Európai Egyetemi szövetségnek, amely a következő három évre 5 millió eurós támogatást nyert közös képzésekre. Több mint 500 pályázó egyetem alkotta 62 szövetség közül választotta ki az Európai Bizottság azt a 24 szövetséget, amely a július 9-i eredményhirdetés szerint támogatást nyert.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem részvételével létrejött Európai Mérnöki Tanulás, Innováció és Tudomány Szövetség (EELISA) az Erasmus+ Európai Egyetemi szövetségek pályázat egyik nyertese. Az EELISA távlati célja az európai műszaki diploma rendszerének kialakítása.

A most induló együttműködés két fő területet jelölt meg pályázatában, az okos-, zöld és rugalmas városok (smart, green and resilient cities), valamint az ipar 4.0 témakörét érintő képzések összehangolását és projektek kezdeményezését ösztönözve. A program a felsőoktatás, a gyártástechnológiák, a kutatásfejlesztés terén szerzett tapasztalatok megosztását is célozza. A Műegyetem a szövetség keretében elért eredményekkel hozzá kíván járulni mind a hazai, mind a nemzetközi műszaki felsőoktatás általános minőségfejlesztéséhez – emelte ki a sikeres pályázattal kapcsolatban Józsa János, a Műegyetem rektora.

Az Európai Bizottság a pályázat értékelésében elismerte a pályázat törekvését az európai mérnökképzés egységes, közös műszaki képzési modellt kínáló megoldására. Az értékelés azt is hangsúlyozta, hogy a szövetség lehetővé teszi a hallgatóknak, hogy elismert európai diplomát szerezzenek, amelynek képzését több helyszínen fejlesztették az intézmények. Az értékelés kiemeli, hogy az EELISA együttműködési modellje túlmutat a hagyományos kettős diplomák rendszerén.

Annak érdekében, hogy erősítsék és kiterjesszék oktatási együttműködésüket, a szövetség tagjai többféle megoldás alkalmazását tervezik: többek között európai egyetemközi „campus” létrehozását, a tagok által ajánlott tantárgyak, tevékenységek (rövid kurzusok, távkurzusok, versenyek, kihívások, rövid mobilitás, stb.) adatbázisának kialakítását, valamint közös diplomák és bizonyítványok kiadását.

Az Európai Bizottság a pályázat során több műszaki tudományokat megcélzó szövetséget is támogatott, közülük az EELISA egyénileg is erős, tekintélyes műszaki felsőoktatási partnereket tudhat magáénak. A szövetség tagjai között műszaki egyetemek, menedzsment fókuszú és általános tudományegyetemek, francia mérnöki egyetemek (ún. grande école) és általános felsőoktatási intézmények is megtalálhatók összesen 170.000 hallgatóval.  

Az EELISA szövetség vezetője a Madridi Műszaki Egyetem (Universidad Politécnica de Madrid). Tagjai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a német Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, a francia École des Ponts ParisTech, Chimie ParisTech PSL és Mines ParisTech PSL (az Université Paris Sciences et Lettres francia egyetemi szövetség tagjai), az olasz Scuola Sant’Anna és Scuola Normale Superiore, a román Universitatea Politehnica din Bucuresti, valamint a török İstanbul Teknik Üniversitesi. Társult tagként, továbbá az Európai Mérnökoktatási Akkreditációs Hálózat (ENAEE) is csatlakozott. Az EANEE a mérnökoktatás területén szerzett tapasztalatait kapcsolja a hálózatba.

Az EELISA közösség létrehozása ösztönzi a műszaki felsőoktatásban a módszertani kutatásokat és további innovatív képzések bevezetését teszi majd lehetővé. Az EELISA a műszaki képzésben résztvevő diákok, kutatók és adminisztratív területen dolgozó munkatársak mobilitását is elősegíti.

A szervezet a mesterképzésekre összpontosítja kezdeti tevékenységét, amelyet a későbbiekben az alap- és PhD képzésekre is terveznek kiterjeszteni.

Józsa János, a Műegyetem rektora hozzátette, hogy a mostani sikerben meghatározó szerepet játszott az egyetemen Nagy Balázs rektorhelyettes úr irányításával zajló szisztematikus nemzetközi kapcsolatépítés, és a Vígh Gergely igazgató úr koordinálta magas színvonalú angol nyelvű oktatási tevékenység.