Vállalati kampány: Mentsük meg az éttermeket!

Hírek2020. nov. 8.Növekedés.hu

A cseh vállalatok szövetségei egy napos kampányt indítottak a vendéglátó ágazat támogatására, amelynek súlyos gondokat okoznak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások. Az english.radio.cz hírportálon olvasható cikk szerint e szövetségek arra kérik az embereket, hogy támogassák kedvenc éttermüket: rendeljenek ételeket és ők maguk vegyék át azokat anélkül, hogy házhoz szállítást vennének igénybe.

A koronavírus-válság számos éttermet és étkezőt hoz nagyon nehéz helyzetbe. A hatóságok október 14.-én bezárásra kötelezték az éttermeket, a bárokat és klubokat. Jelenleg csak ablakon keresztül, reggel 6 és este 8 óra között, elvitelre szolgálhatnak ki ételeket vagy házhoz kell szállítaniuk azokat. Noha sokan felkészültek erre a szolgáltatásra, a megrendelések száma egyértelműen visszaesett és a forgalom a megszokott szint töredékére csökkent.

A Kereskedelmi és Turisztikai Szövetség (SOCR), a Szállodák és Éttermek Szövetsége (AHR) és a Kis-és Középvállalkozások és Kereskedők Szövetsége (AMSP) mindenki segítségét kérik. Arra hívják fel az embereket, hogy rendeljenek ételeket és futárszolgálat igénybevétele nélkül, és saját maguk menjenek el azokért. Abban bíznak, hogy fel tudják hívni a figyelmet az éttermek nyomorúságos helyzetére.

Az „Én éttermem” projekt szervezője, Luboš Kastler azt mondja: ha az emberek személyesen veszik át az ételeket, legalább 30 százalékot mentenek meg az éttermek eladásokból származó hasznából.

A Szállodák és Éttermek Szövetsége (AHR) korábban az ételeket házhoz szállító vállalkozásokat arra szólította fel, hogy az éttermek számára legalább az év végéig kedvezőbb üzleti feltételeket alakítsanak ki. Néhány válasz már érkezett a felhívásra: a Wolt cég Prágában és Brno-ban 20-30 százalékkal csökkentette kiszállítási árait, a Bolt Food alkalmazás pedig partneréttermeinek ételeit ingyen viszi házhoz és egyes vállalatok élelmiszereinek árából 30 százalék kedvezményt ad.