Vállalkozást tervező fiatalok képzése indul 40 milliárdos kerettel

Hírek2019. okt. 3.MTI

Vállalkozóvá válást segítő program indul 30 év alatti fiataloknak és 30 év feletti álláskeresőknek. A program teljes kerete több mint 40 milliárd forint, a jóváhagyott üzleti tervvel rendelkezők fejenként 4,5 millió forint tőketámogatást kaphatnak.

Az ország minden régiójában elindulnak a képzések a vállalkozóvá válást segítő programban az ősszel - mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A programot vállalkozás indítását tervező 30 év alatti fiataloknak és 30 év feletti álláskeresőknek indították, a teljes keret több mint 40 milliárd forint, a jóváhagyott üzleti tervvel rendelkezők fejenként 4,5 millió forint tőketámogatást kaphatnak - hangsúlyozta.

A program segítségével mintegy 9000 egyéni vállalkozás jöhet létre 2022-ig, ebből csaknem 8000 az ország hat kevésbé fejlett régiójában, és közel ezer a központi régióban.

A pályázati lehetőség iránt nagy az érdeklődés, de még lehet jelentkezni a www.ginop519.hu oldalon - hívta fel a figyelmet.
A támogatási keret csaknem 6000 vállalkozás létrehozását biztosítja a 30 év alattiak és mintegy 3000 vállalkozásét a 30 év felettiek körében.

A közép-magyarországi régióból jelentkezők támogatása hazai költségvetésből történik, a hat kevésbé fejlett régióban a programot uniós forrásból, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretéből finanszírozzák.
A jelentkezőket kompetenciamérésre hívják, akik ezen megfelelnek, megkezdhetik a képzést. Itt elsajátíthatják a vállalkozás indításához szükséges alapvető jogi, pénzügyi, munkaszervezési, gazdálkodási ismereteket, és segítséget kapnak üzleti tervük megírásához.
A képzés végén vizsgát tesznek és benyújtják üzleti tervüket, amelyet független szakértők értékelnek - ismertette a folyamatot az államtitkár.

Az elvégzett képzésről és az üzleti terv jóváhagyásáról tanúsítványt kapnak, ennek birtokában és vállalkozásuk megalapítása után benyújthatják támogatási kérelmüket a Magyar Államkincstár elektronikus felületén.
Az államtitkár kiemelte, hogy támogatási kérelmet kizárólag a kérelem benyújtása előtt legfeljebb 3 hónappal korábban alakult vállalkozások nyújthatnak be.

A pályázat különösen a 30 év felettiek körében kedvelt, a jelentkezők száma a Közép-Dunántúlon, Dél-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon és Dél-Alföldön már meghaladja a képzésbe vonhatók számát. További regisztrációt a kompetenciamérések lefolytatásáig és a képzésbe vonás megkezdéséig nem fogadnak, így a 30 évnél idősebben jelenleg Közép-Magyarországon, Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön jelentkezhetnek.

A 30 év alattiak esetében még minden régióban nyitott a regisztráció - jelezte Bodó Sándor.
Az államtitkár kiemelte, hogy az országban elsőként a dél-dunántúli régióban indultak el a képzések, itt már több mint 250 millió forint támogatást ki is fizettek. A dél-alföldi régióban egy héten belül indul a képzés.

Videók ajánlása vagy bármi