Változnak a Magyarországra történő belépés szabályai

Hírek2020. júl. 11.Növekedés.hu

A Budapest Airport rendszeresen repülőtéri értesítőt ad ki, hogy a friss információkról, adatokról tájékoztassa a közvéleményt. Kérjük, kövesse Facebook-oldalunkat és weboldalunkat, ahová a repülőtéri értesítő feltöltésre kerül.

A ki-és beutazással kapcsolatos tudnivalók itt érhetők el:

https://www.bud.hu/covid_19/ki_es_beutazassal_kapcsolatos_informacio

Felfelé ível az utazási kedv

Rekordszámú, több mint 17 ezer fő töltötte ki a Budapest Airport június folyamán végzett felmérését, amelyből kiderült: a kitöltők 81%-a tervez repülős utazást, 67%-a pedig még az idei évben repülne Budapestről külföldre. A kitöltők számára a három legfontosabb szempont a repülőjegy ára (ezt a kitöltők 30%-a jelölte meg első helyen), a biztonságos repülőtéri környezet és a megfelelő biztonsági óvintézkedések bevezetése a fedélzeten. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a koronavírussal kapcsolatos egészségügyi intézkedések bevezetése terén rendre az élen járt; a nemzetközi ajánlásokkal összhangban minden lehetséges intézkedéssel biztosítja a repülőtéren tartózkodók védelmét, és szeretettel várja az utasokat 2020-ban is!

84 781 fő utazott júniusban repülővel Budapestről

Utas- és cargo forgalom

Egyre több országban újraindult a légiközlekedés, így egyre több légitársaság jelenti be Budapestről és Budapestre újra induló, vagy épp teljesen új desztinációra közlekedő járatait is. Az elmúlt hetekben a Wizz Air négy (Abu Dzabi, Menorca, Mykonos és Santorini), a LOT pedig két (Dubrovnik és Várna) új úticélba is elindította légi járatait. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője minden lehetséges intézkedéssel garantálja a biztonságos repülőtéri környezetet az utasok és a személyzet számára.

A koronavírus-járvány az áprilisi utasforgalmat befolyásolta a legerőteljesebben; ekkor az utasszám a 10 ezer főt sem érte el. Júniusra viszont folytatódott a májusban megkezdődött lassú növekedés. A Budapest Airport a nyár első hónapjában 84 781 induló és érkező utast kezelt, ami csaknem négyszerese a májusban tapasztalt utasforgalomnak, ugyanakkor a tavaly júniusi 1 476 257 utashoz képest ez 94,3%-os visszaesést jelent.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2020 júniusában 9 980 tonna légiárut kezelt.

Gyorsabb közúti közlekedés a repülőtérre: elkészült az új turbókörforgalom

Hétfőn elkészült, és ezt követően már át is adták a közúti forgalomnak a 4-es számú főúton épült, a Liszt Ferenc Repülőtér 2. Terminálja felé vezető körforgalmat. A kétsávos turbókörforgalomnak köszönhetően biztonságosabbá és gyorsabbá válik a repülőtér közúti megközelítése. A körforgalmat úgy alakították ki, hogy a 2. Terminál jövőben növekvő utasforgalmát, illetve a Cargo City felé lekanyarodó teherforgalmat egyaránt hatékonyan ki tudja szolgálni.

A körforgalom építése összesen 1 milliárd forintba (3 011 767 euróba) került, amelynek 85%-át utólagos támogatással téríti meg az Európai Unió, egy átfogó, földi oldali repülőtér-fejlesztési projekt támogatáscsomagjának részeként.

Dedikált út a Cargo City felé

Az új körforgalom egy dedikált cargo úttal is kiegészült, amely közvetlenül a Cargo City-hez vezet, megkönnyítve ezzel elsősorban a kamionos teheráruszállítást. A cargo út további nagy előnye, hogy külön választja az utas- és áruforgalmat; így mindkettő biztonságosan, hatékonyabban valósulhat meg.

A Cargo City-hez vezető új bekötőúttal a BUD Cargo a légiáru-infrastruktúra egy fontos új elemét adta át a cargo közösségnek. A légi áruszállítási folyamat hatékonysága jelentős mértékben függ a repülőtér közúti megközelítésétől, a BUD Cargo City-hez vezető új bekötőút pedig mostantól gyorsabb megközelítést és szállítást tesz lehetővé.

Megújult repülőtér

2A Terminál check-in csarnok

A Budapest Airport az alacsonyabb utasforgalmi időszakot egy sor olyan fejlesztésre fordította, amelyek kivitelezése normál utasforgalom mellett nehézségbe ütközött volna. Ilyen a 2A Terminál utasfelvételi csarnokában a padlóburkolat cseréje is, amelyet idén tavasszal kezdett meg az üzemeltető. Július elejére el is készült az első ütem, így mostantól ismét mindkét terminálon elvégezhető az utasbiztonsági ellenőrzés, és a 2A oldali utasfelvételi (check-in) pultok egy része is újra üzemel.

 Megújult a terminál előtti terület

A Budapest Airport munkavállalóinak közreműködésével megújult a repülőtér előtti, parkolásra, illetve ki-és beszállásra szolgáló területe. A BUD csoport munkatársai összetartó közösséget alkotnak, így az utasforgalom csökkenése miatt átmenetileg kevesebb feladatot végző kollégák vállalták, hogy a festési és karbantartási munkákat ellátó munkatársaik segítségére sietnek. 10 védelmi ellenőr kolléga közreműködésével valósult meg a 2. Terminál előtti terület festése. A védelmi ellenőrök alapesetben, normál utasforgalom mellett az utasok biztonsági ellenőrzését végzik, jelen helyzetben azonban olyan karbantartási munkálatokban is segédkeztek, amelyek nem igényelnek speciális szakképzettséget. Ilyen projekt volt például a terminálok előtti terület korlátjainak festése is. Ezúton is köszönjük a munkájukat, amelynek végeztével megszépült környezetben várhatjuk vissza utasainkat!