Van olyan terület, ahol a járvány alatt is gyorsuló ütemben nőttek a beruházások

Hírek2021. máj. 19.Növekedés.hu

A járvány ellenére is lendületesen nő a háztartási méretű naperőművek száma a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tájékoztatása szerint.

A villamosenergia-elosztók aktuális adatszolgáltatása alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közzétette a háztartási méretű erőművek (HMKE), ezen belül (az 50 kilowatot nem meghaladó kapacitású) naperőművek 2020. év végi összesített adatait.

A HMKE-k terjedését nem fékezte meg a koronavírus-járvány sem, hiszen az előző év végi adatokhoz képest másfélszeresére nőtt a darabszámuk és beépített teljesítményük. A növekedési ütem ráadásul tovább gyorsult: míg 2019-ben 44% körül alakult, addig 2020-ban már megközelítette az 50%-ot. Ilyen módon 2020 végére már 88 112 db háztartási méretű naperőmű termelt villamos energiát, összesen 719,09 MW beépített kapacitással – idézte a közlemény Dr. Tóth Tamást, a hivatal általános elnökhelyettesét.

A Nemzeti Energiastratégia szerint a kormányzat célja, hogy 2030-ra legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű, tetőre szerelt napelemes erőművel – emlékeztetett Dr. Tóth Tamás. Az elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy a megújuló energiatermelés lendületes növekedése örömteli fejlemény, ugyanakkor a MEKH feladata az is, hogy az ellátásbiztonság érdekében megteremtse a megújuló és a hagyományos erőművi kapacitások összhangját.

Az adatok alapján 2020-ban továbbra is többnyire természetes személyek birtokoltak háztartási méretű naperőműveket: 2020 végén már közel 72 ezer háztartásnak volt napelemes háztartási méretű kiserőműve, míg 2019 végén még csak mintegy 47 ezer háztartás mondhatta el ezt magáról. 2020 végén a lakossági napelemes HMKE-k átlagos teljesítménye 6,17 kW volt.