Váratlan kamatcsökkentéssel előztek a románok

Hírek2024. aug. 7.F. T.

Szerdán a román jegybank 25 bázisponttal 6,50 százalékra csökkentette az alapkamatot, ezzel alulmúlva a jelenlegi 6,75 százalékos magyar alapkamatot.

A román jegybank 25 bázispontos kamatvágása meglepte a piacot, miután az elemzők többsége tartásra számított. Az intézmény azzal indokolta a döntést, hogy az infláció megfelelően csökken, és ez nagyobb súllyal esett latba a döntésnél, mint a tőzsdéken az elmúlt napokban tapasztalható turbulencia vagy az elszálló költségvetési hiány.

Az infláció júniusban 4,9 százalékra csökkent, ami a legalacsonyabb érték 2021 óta, ugyanakkor a román jegybankot nem nagyon izgatja a pénzpiaci helyzet, mivel a lej árfolyama rendkívül stabil immár 3 éve: úgy tűnik, mintha eurónként 5 lejnél egy betonfal lenne, ami akár jegybanki beavatkozásra, be nem jelentett árfolyamsapkára is utalhat.

A román költségvetési hiányt az EU idén 7 százalékosra becsüli, ami rendkívül magas adat, ugyanakkor tavaly még 50 százalék alatt volt az orszég GDP-hez viszonyított adósságszintje, vélhetően ezért nem tekintették eddig drámainak a magas hiányt.