Varga: A globális minimumadó bevezetése adóemelést hozna Magyarországon

Hírek2022. jún. 17.MTI

A globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon, ezért a kormány a nemzetközi nyomás ellenére sem támogatja az erről szóló uniós irányelv elfogadását - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter Luxembourgban pénteken.

Varga Mihály az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Európa olyan adóteher bevezetésére készül, amely lassítja, nehezíti az európai gazdaságokat, amíg mások kivárnak, és nem készülnek ilyen típusú adó bevezetésére.

"Magyarország nem gondolja, hogy amikor az energiaárak emelkednek, amikor a családokra nehezedő terhek gyarapodnak, amikor a vállalatokra leselkedő kihívások száma növekedik, akkor erre az intézkedésre sort lehetne keríteni" - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter tegnap hasonló véleményt fogalmazott meg.

Úgy vélte, ebben a helyzetben az európai termelő vállalatok adóterheinek növelése súlyos problémákat okozna, főleg úgy, hogy egyedül Európában kerülne sor a globális minimumadó bevezetésére.

Ezzel az európai vállalatok súlyos versenyhátrányba kerülnének a világ más kontinensein működő vetélytársaikkal szemben - mutatott rá.

Szijjártó Péter szerint "persze mindenki közül Közép-Európa járna leginkább pórul": a fegyelmezett költségvetési politikáknak köszönhetően itt a legalacsonyabbak a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók, amelyeknek drasztikus emelésére kerülne sor a globális minimumadó bevezetésével.

A magyar gazdaság sikerének alapja, hogy az elmúlt években folyamatosan tudták csökkenteni az adókat, ezért az adóemelés káros lenne és munkahelyeket veszélyeztetne.

Hangsúlyozta: "ilyen javaslatot támogatni mi nem tudunk". Mindezeket határozottan fogja képviselni "kiváló barátom, Varga Mihály miniszter úr, az EU-s pénzügyminiszterek holnapi ülésén" - fogalmazott.