Varga: Magyarország csatlakozik az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz

Hírek2019. nov. 29.MTI

Magyarország kész megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az Eurázsiai Fejlesztési Bankkal - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a bank éves konferenciáján Moszkvában.

"Az előzetes tárgyalásokat követően Magyarország kifejezte készségét, hogy csatlakozzon az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz. A bank vezetőinek elmondtuk, a magyar kormány úgy döntött, hogy kész a pénzintézet teljes jogú tagjává válni" - jelentette ki a tárcavezető.

Elmondta, hogy a csatlakozási tárgyalások 2020-ban zárulhatnak le. Szavai szerint a magyar kormány az Eurázsiai Fejlesztési Bankban kitűnő lehetőségeket lát a közép-európai és az eurázsiai régió együttműködésének, valamint a közlekedési infrastruktúra, az ipar és a megújuló energiaforrások fejlesztésére.

A bankhoz eddig Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán csatlakozott.

A Fitch Ratings, a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül utolsóként felvette figyelő listájára az Eurázsiai Fejlesztési Bankot (EDB). A Fitch honlapján az szerepel, hogy a bank "BBB plusz" hosszútávú besorolást kapott, ami az alsó középkategória legmagasabb szintje. A besorolást osztályjavítás lehetőségére utaló pozitív kilátással látták el.

A Moody's-nál a bank besorolása "Baa1", ami megfelel a Fitch-től most kapott minősítési szintnek. A Standard & Poors's "BBB" besorolása egy fokozattal alacsonyabb, mint a másik két hitelminősítőé.

A bank rövidtávú minősítése a Fitch-nél felső közép kategóriájú F1, a másik két cégnél egy kategóriával alacsonyabb, S&P: A-2, Moody's: P-2. A Fitch az újonnan felkerült Eurázsiai Fejlesztési Bankról megjegyezte, hogy saját tőkeeszköz aránya jóval felülmúlja a "kiválónak" értékelt 25 százalékot a 2021 végéig tartó időszakban. A ráta tavaly 47 százalék volt, ami a következő néhány évben 35-40 százalékra mérséklődik, de jóval meghaladja majd a 25 százalékos "kiváló" szintet.

A Fitch azzal számol, hogy a 2021 végéig tartó időszakban a bank felgyorsítja hitelkihelyezését, miközben a részvényesek részéről erős a késztetés a bank további támogatására.