Varga Mihály: Három százalékos nyugdíjemelés lesz jövőre

Hírek2020. máj. 26.Sz.A.

Jövőre 4,8 százalékos növekedéssel, három százalékos inflációval, és az államadósság 70 százalékos arányával számol a pénzügyi tárca - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, aki ma benyújtotta a Parlamentnek a jövő évi költségvetés tervezetét.

Elkezdi a komány a 13. havi nyugdíj visszaépítését jövőre, emellett lesz nyugdíjprémium is, ami a várható inflációval megegyező mértékű, vagyis három százalékos emelést jelent - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a jövő évi költségvetés benyújtásakor. A 13. havi nyugdíj visszaépítésének elkezdése 77 milliárd forintba, míg a nyugdíjprémium 53 milliárd forintba kerül az előzetes tervek szerint.

A nyugellátásra az ideihez képest összesen 325 milliárd forinttal több fog jutni - szögezte le Varga Mihály.

Az óvatosnak minősített költségvetést 4,8 százalékos növekedéssel és három százalékos inflációval és 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal tervezték, vagyis 2012 óta folyamatosan tartják a három százalék alatti hiányt. Megjegyezte, hogy az uniós államok felénél magasabb lesz a hiány a három százalékos limitnél. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy 356,6 forintos árfolyammal számoltak a Pénzügyminisztériumban a jövő évi büdzsében. Erre az évre pedig 353,8 forint/euró árfolyammal kalkuláltak.

- A 2021-es költségvetés a gazdaság védelem költségvetése járványügyi készültséggel, fő céljaink a gazdaság újraindítása, az elveszített munkahelyek helyett újak teremtése, valamint megőrizni az eddigi eredményeket, többek között a családok védelmét és az adócsökkentést - tette hozzá. 

Több forrás fog jutni az oktatásra (plusz 80 milliárd forint), az egészségügyre (plusz 186 milliárd forint) és a közszféra béremelésére (plusz 325 milliárd forint), utóbbiban az is benne van, hogy több fog jutni a közfoglalkoztatásra.

Az államadósság GDP-hez mért aránya a jövő év végére 70 százalék alá kerülhet.

Az ország történetének legnagyobb gazdaságvédelmi menntőcsomagját idén április elején indította a kormány, ennek összértéke 9000 milliárd forint, ami a GDP közel 20 százaléka - emelte ki Varga Mihály. Ennek fő célja a munkahelyek megvédése, új munkahelyek létrehozása, a meggyengült szektorok támogatása és a vállalati finanszírozás segítése.

A tartalékokról szólva elmondta, hogy többek között a gazdaságvédelemre és a járvány elleni védekezésre is létrehoztak külön alapokat illetve tartalékokat, ezen kívül pedig lesz rendkívüli tartalék is. 

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a válságot ismét nem megszorításokkal kezeli a kormány, és továbbra is fő célnek nevezte a gyermeket nevelő családok támogatását, ami jövőre már 2,5-ször nagyobb lesz, mint a 2010-es szint.

A költségvetés általános vitája június 9-én kezdődik, az elfogadásról szóló szavazásra pedig július elején kerülhet sor.