Varga Mihály: Idén 1270 iskola vesz részt a Pénz7-en

Hírek2024. márc. 5.MTI

A pénzügyi és vállalkozói tudatosságot interaktív eszközökkel fejlesztő PÉNZ7 rendezvénysorozatot 2024. március 4-8. között rendezik meg, immár a tizedik alkalommal.

Virág Barnabás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke megnyitójában kiemelte, hogy a pénzügyi és vállalkozási kultúra fejlesztése stratégiai cél. A kutatások alapján jelentősen javult a fiatalok pénzügyi tudatossága: a 2018-as 42 százalék után 2022-ben már 78 százalékuk rendelkezett kitűzött pénzügyi célokkal.

Kiemelkedőnek nevezte a fiatalok pénzügyi tudatosságának erősítését.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke

Az idén több mint 20 jegybanki munkatárs csatlakozott a jubileumi programsorozathoz önkéntesként, a hagyományoknak megfelelően.

A sikeres gazdasági felzárkózásban a pénzügyi gondolkodásnak kulcsszerepe van, ebben komoly fejlődést ért el az ország, 2010 óta 20 ezermilliárd forintról négyszeresére emelkedett a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona - mondta.

Maruzsa Zoltán, a projektgazda Belügyminisztérium köznevelési államtitkára közölte, hogy

a magyar diákok a részt vevő 39 országból a 4. helyet szerezték meg a pénzügyi tudás területen az OECD legutóbbi felmérése szerint.

Az eredmények alapján a célirányos pénzügyi szemléletformálás jó eredményeket hoz, ezért folytatják a programsorozatot, hogy fejlesszék a tudatos pénzügyi döntéshozatalt.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke, Varga Mihály pénzügyminiszter, Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára Fotó: MTI/Purger Tamás

A javuló eredmények mellett továbbra is szükség van a tudatos és célirányos pénzügyi szemléletformálásra annak érdekében, hogy a tudás gyakorlati alkalmazása terén is hasonló eredményt érhessünk el - jegyezte meg.

Közölte: míg 2015-ben 660 iskola vett részt a programban, idén 1270 iskola mintegy 200 ezer diákja kapcsolódik be, mindez jól mutatja a program sikerét.

Varga Mihály pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy pénzügyi tudatosság nélkül nincsen versenyképesség.

Hozzátette:

egyre fiatalabb korban tapasztalják meg a gyerekek a pénzügyekkel való foglalkozást, példaként említette, hogy 30 tanulóból egynek nem volt bankszámlája egy középiskolai osztályban, ahol előadást tartott.

A kormány nagy eredményének nevezte, hogy az államadósság mellett figyelmet fordítottak a családok eladósodottságának kezelésére is, amivel a társadalomnak is példát mutattak.

Tanulságosnak nevezte a jelzálogalapú devizahitelezés problémáit, és hangsúlyozta, hogy Magyarország még egyszer nem kerülhet hasonló helyzetbe.Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közigazgatási államtitkára elmondta, hogy a programsorozat évről-évre fontos üzenetet közvetít a diákoknak, ami a vállalkozói tudatosság fejlesztéséhez is hozzájárul.

A diákok elérése fontos a megalapozott pénzügyi döntésekhez, ugyanakkor a családokhoz is igyekeznek elérni.

Arra törekednek, hogy a diákok jó példákon keresztül, élvezettel sajátíthassák el a pénzügyi ismereteket

- mondta.

Hergár Eszter a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta:

a megnyitón végrehajtott érintőkártyás fizetési tranzakcióval jelképesen is elindult Magyarországon a nemzetközi PÉNZ7, a részt vevő országok közül elsőként.

A magyar PÉNZ7 2017-ben csatlakozott az alapítvány kezdeményezésére a Global Money Week rendezvényeihez, azóta már többször kapott elismerést, az OECD Magyarországot is felkérte a jó gyakorlatának nemzetközi bemutatására - ismertette.

Hegedűs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségének tagja, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója felidézte:

Magyarország 2015-ben alapítóként csatlakozott az European Money Week, Európa-szerte egyidőben zajló kezdeményezéséhez. Hangsúlyozta, hogy a tananyagok 1,5 millió diákhoz jutottak el 100 ezer tanórán az elmúlt tíz évben.

Az eseménysorozatban a Belügyminisztérium projektgazdaként vesz részt, emellett a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány valósítja meg.

A megnyitón elismeréseket adtak át a programban részt vevő önkénteseknek, közöttük Varga Mihály pénzügyminiszternek, emellett oktatási szakembereknek, és intézményeknek.

A Pénziránytű kedd délutáni közleménye szerint az OECD főtitkára videóüzenetben köszöntötte a magyar PÉNZ7-et.Mathias Cormann kiemelte Magyarország elkötelezettségét a fiatalok pénzügyi tudatosságának és ismereteinek fejlesztése terén - írták.

A PÉNZ7 program egyben támogatja a kormány által 2017-ben elfogadott pénzügyi tudatosságot előmozdító nemzeti stratégia, illetve a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztését célzó KKV Stratégia 2019-2030 (A magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája) céljainak megvalósítását. 

A témahét részletes programja a www.penz7.hu oldalon található.