Végleges a GVH jelentése az online szálláshelyfoglalási piacról

Hírek2023. dec. 14.Növekedés.hu

A beérkezett észrevételek értékelése után végleges a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A nemzeti versenyhatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében. A GVH – az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslattal összhangban – támogatja a szálláshelyfoglalási platformok szerződési feltételeinek szigorítását, megtiltaná a tisztességtelen, illetve az árversenyt akadályozó szerződéses gyakorlatokat, valamint átláthatóbbá tenné a szállásközvetítő platformokon a rangsorolás szempontjait. A most lezárt vizsgálatról, illetve a versenyhatóság javaslatairól szól a GVH Podcast csatornájának legfrissebb beszélgetése is.

A Gazdasági Versenyhivatal augusztus végén indított gyorsított ágazati vizsgálatot az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálat megindítását nagyszámú piaci panasz előzte meg a legmeghatározóbb nemzetközi szálláshely-közvetítő – a Booking.com – hazai szállásadó partnereitől. A GVH vizsgálata részletesen elemezte az érintett piacokat, a szerződéseket és az általános szerződési feltételeket, illetve megvizsgálta a 2016-ban lezárt ágazati vizsgálata óta bekövetkezett változásokat. Emellett a GVH kitért a szállásadók által jelzett problémákra is.

Három főbb beavatkozási pontot javasoltak a GVH szakértői

A turisztikai szektor a magyar nemzetgazdaság egyik húzóágazata: a turizmushoz köthető ágazatok hozzáadott értékének aránya – a tovagyűrűző hatásokkal együtt – a nemzetgazdaság egészének több mint egytizede, mintegy 400 ezer embernek adva munkát. E kiemelt gazdasági jelentőségű ágazatban a versenynek, illetve a hazai szereplők versenyképességének fenntartása és élénkítése érdekében a GVH – nemzetközi példákat is követve – több jogalkotási, illetve a gyakorlati működést érintő javaslatot fogalmazott meg:

  • A versenyhatóság támogatja a nagyobb szálláshely-közvetítők általános szerződési feltételei (és az azokhoz kapcsolódó üzleti gyakorlatok) kereteinek szigorúbb szabályozását a szállásadók számára nyitva álló panaszkezelési mechanizmusok, valamint a hibás teljesítések kölcsönös jogkövetkezményei tekintetében.
  • A GVH továbbá javasolja a jogalkotónak, hogy az online szálláshely-közvetítés szereplői számára tiltsa meg az ún. árparitási kikötések alkalmazását.
  • A nemzeti versenyhatóság emellett javasolja a szálláshely-közvetítőknek, hogy tegyék átláthatóbbá a platformjaikon a keresési találatok rangsorolásának szempontjait.

Négy észrevétel érkezett a GVH jelentéstervezetére

Összesen négy, online szálláshelyfoglaló platformot üzemeltető vállalkozás, illetve ágazatban működő szereplőket tömörítő szakmai szervezet fűzött véleményt az október 20-án nyilvánosságra hozott jelentéstervezethez a rendelkezésre álló 30 nap alatt. A GVH szakértői részletesen megvizsgálták a benyújtott észrevételeket, és ezek alapján véglegesítették a jelentést, illetve a beérkezett írásbeli észrevételekről – a vonatkozó törvényi előírásnak megfelelően – egy nyilvános összefoglaló is készült, amelyben a GVH röviden válaszolt a beérkezett felvetésekre is.

Az észrevételek alapos értékelése után a GVH továbbra is fenntartja a javaslatait, és a fogyasztók, illetve a hazai szállásadók védelme érdekében szorgalmazza azok jogszabályi szinten történő, illetve gyakorlati hasznosítását. Mindemellett a GVH továbbra is látókörében tartja a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacot, és szükség esetén beavatkozik a piaci verseny, illetve a magyar fogyasztók védelme érdekében.

A gyorsított ágazati vizsgálat végleges jelentése elérhető a GVH honlapján: ITT

GVH Podcast a most lezárult vizsgálatról

A hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról szól a GVH Podcast legfrissebb epizódja. Berezvai Zombor, a GVH vezető közgazdásza részletesen bemutatja a vizsgálat főbb szempontjait, a GVH javaslatait megalapozó megállapításokat, illetve reagál az észrevételekben felmerült egyes felvetésekre is. A podcast epizód elérhető a GVH honlapján, YouTube csatornáján, és Spotify csatornáján is.