Veszteségeik ellenére a Beckhamék 8,5 milliárd forintot vettek ki cégükből

Hírek2021. jan. 25.Növekedés.hu

Legutóbbi pénzügyi beszámolójuk szerint David és Victoria Beckham 2019 óta 21 millió fontot (mintegy 8,5 milliárd forintot) fizetett ki magának sport-és média vállalkozásukból, olvasható a bbc.com hírportálon. Tették ezt annak ellenére, hogy a Victoria Beckham divatcége, amelynek helyzetét a koronavírus-járvány tovább nehezítette, ismételten súlyos veszteségekkel zárt.

Noha a David Beckham Ventures Limited (DBVL), a korábbi futballista és felesége, a Spice Girls együttes egykori énekese tulajdonában álló vállalkozás bevételei 2019-ben hatszázezer fonttal, 16,2 millió fontra emelkedtek, nyeresége 3,5 millió fonttal 11,3 millió fontra csökkent. A visszaesést részben a vállalkozás bővítésére és adományozásra fordított összegek okozták a jelentés szerint.

MTI/EPA-EFE/Julio Munoz

A celeb-házaspár azonban a 2019. év végén így is 14,5 millió font osztalékot fizetett magának, 2020-ban pedig további 7,1 millió fontot vett ki az üzletből.

A család szóvivője szerint az osztalékot a DVBL „nyereséges teljesítményének” köszönhetően tudták kivenni . A DVBL többek között hasznonélvezője azoknak a stratégiai partneri megállapodásoknak, amelyeket David Beckham az Adidas-szal és a viszki-gyártó Haig Club-bal kötött. A Victoria Beckham Holdings (VBHL) jóval szerényebben teljesített.

Victoria Beckham divatcége évek óta rosszul teljesít, a 2018. évi 12,5 millió font után 2019-ben 16,6 millió fontos ráfizetéssel zárt. Ez a vállalat 2008-as alapítása óta már a hetedik veszteséges év volt.

A VBHL a negatív eredmény okaként a „Victoria Beckham Beauty”, egy új, kozmetikai vállalkozás indításával kapcsolatos költségeket jelölte meg, amelyben a Csoportnak 85 százalékos üzletrésze van. Hozzátette: az üzleti tevékenység egésze 2019-ben 7 százalékkal bővült.

A BDO könyvvizsgálói, akik a mérlegeket hitelesítették, mindenesetre felhívták a figyelmet arra: a vállalkozás továbbviteléhez részvényeseinek támogatására van szükség, ami „jelentős kétségeket támaszt a vállalat további működésének fenntarthatósága” tekintetében.

Amikor tavaly áprilisban a járvány súlyos helyzet elé állította az üzletvitelt, a VBHL-nek 9,2 millió font tulajdonosi kölcsönre volt szüksége egy, a HSBC által folyósított bankhitel visszafizetéséhez.

A VBHL közölte: a vállalat vezetése mindent megtett, hogy átvészelje a koronavírus-válságot. Elhalasztották az összes, nem alapvető fontosságú kiadást és nem vettek fel senkit a megüresedő munkahelyekre.