Videósorozattal is segíti a NAK a gazdákat az új közös agrárpolitika megismerésében

Hírek2023. márc. 24.MTI

Videósorozatot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az új Közös Agrárpolitikáról (KAP) - tudatta a kamara.

Azt írták, hogy a csaknem húsz részes, néhány perces rövidfilmekben a gazdák és az érdeklődők megismerhetik a KAP történetét, finanszírozását, a közvetlen támogatások rendszerét a zöld felépítménnyel, közte az agro-ökológiai programmal, de tájékozódhatnak a fiatal gazdák támogatásáról, a termeléshez kötött támogatásokról, illetve a minden eddiginél nagyobb vidékfejlesztési forrás részleteiről is.

A videók a következő néhány hétben folyamatosan jelennek majd meg a NAK portálján, illetve Győrffy Balázs, a NAK elnökének Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján.

Közölték azt is, hogy a kamara portálján rendszeresen frissülő gyűjtőoldalon (www.nak.hu/kap-2023-2027) ismerteti a Közös Agrárpolitikával kapcsolatos tudnivalókat, az új támogatási formák részletfeltételeit.

Hozzátették, hogy emellett már tanulmányozható a feltételesség szabályrendszeréről, a termeléshez kötött támogatásokról, az agro-ökológiai programról, illetve a mezőgazdasági tevékenységüket megkezdő fiatal termelők támogatásáról szóló kiadvány is.

Továbbá elérhető egy KAP-kalkulátor is, ahol a termelők saját gazdaságukra szabva kiszámolhatják várható támogatásukat - írták.

Mindezek mellett a kamara falugazdászai szakmai és technikai segítséget nyújtanak minden hazai gazdálkodónak, hogy sikeresen megfeleljenek az új elvárásoknak, és a legjobb döntéseket hozzák meg a támogatások igénylésekor.

Továbbá az egységes kérelmek beadásának időszakában készséggel állnak a gazdák rendelkezésére a támogatásigénylések benyújtásában - áll a közleményben.