MNB-alelnök: a sikeres felzárkózáshoz évente 3,5 százalékpont GDP-növekedési többletet kell elérni az EU-val szemben

Hírek2022. máj. 19.MTI

A 2030-ig történő sikeres felzárkózáshoz évente átlagosan 2,7 százalékpont felzárkózást, azaz évente 3,5 százalékpont GDP-növekedési többletet kell elérni az EU-val szemben - mondta el Virág Barnabás alelnök egy szakmai konferencián Budapesten.

Úgy vélte, ez komoly a feladat, hiszen emelkedő és tartósan magas energia- és nyersanyagárakkal, stagfláció közeli világpiacokkal és magasabb kamatkörnyezettel kell számolni, és vége az olcsó munkaerő korszakának is.

Az alelnök kitért arra is:

az MNB első feladata az infláció megfékezése, így azon a kamatemelési pályán végig fognak menni, amivel megállítják a mutató emelkedését.

Kandrács Csaba alelnök a stabilitás és a fenntarthatóság, a zöld pénzügyek fontosságát hangsúlyozta.

Leszögezte: nem fognak támogatni olyan javaslatot, amely a pénzügyi intézményrendszer stabilitását veszélyeztetné.

Patai Mihály alelnök szerint az "első számú közellenség" az ikerdeficit, ez az első probléma, amivel a kormánynak foglalkozni kell.

Ennek nagyobb része a költségvetési deficit, az elmúlt 60 évben a politikusok ezt ciklikusan elkövették, viszont 2010 július és 2020 március között ezt sikeresen megszakították.

A fizetési mérleg hiánya "rendszeresen visszatérő sötét árnyék" - fogalmazott. A második feladat szerinte a három gazdaságpolitikai alrendszer - monetáris politika, jövedelempolitika, költségvetési politika - közötti harmónia megteremtése.