Visszaesett a lakásépítési kedv

Hírek2020. júl. 30.MTI

Az első félévben 8697 új lakás épült, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 12 475 volt, 32 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Budapesten 1657 lakást vettek használatba, 22 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. A községekben a fővároshoz hasonló mértékben 23 százalékkal nőtt a használatba vett lakások száma, a megyei jogú városokban 40 százalékos, az egyéb városokban 47 százalékos emelkedést mértek.

A Covid-19-járvány kirobbanása utáni hónapokban az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma átmenetileg visszaesett - közölte a KSH.

A múlt év azonos hónapjaihoz képest márciusban kétharmadára, április-májusban alig több mint felére csökkent az építeni tervezett lakások száma. Júniusban már mutatkoztak a fellendülés jelei, a tervezett lakások száma újra megközelítette az egy évvel korábbi szintet, elérte a tavalyi 90 százalékát. Budapesten az április-májusi visszaesés még erőteljesebb volt, de júniusban a tavalyinál majdnem kétszer több lakás építését kezdeményezték.

A használatba vett lakások számát tekintve nem mutatható ki hasonló visszaesés, a második negyedévében 40 százalékkal több lakás készült el, mint az előző év azonos időszakában.