Volt olasz kormányfő lesz az EU "pénzügyminisztere"

Hírek2019. okt. 5.Növekedés.hu

Elnyerte az Európai Parlament támogatását Paolo Gentiloni. A 65 éves volt olasz miniszterelnöknek Ursula von der Leyen a gazdasági ügyeket felügyelő portfóliót szánja az új Európai Bizottságban.

Gentiloni háromórás meghallgatásának középpontjában az eurózóna reformja és az EU fiskális szabályai álltak. Utóbbiakról azt mondta, nem tökéletesek, változtatásra szorulnak, de fogadkozott: a hiány lefaragásán fog dolgozni, csak több mozgástérrel - írja az Euronews.

Nem minden EP-képviselő értette, mire gondol pontosan: „Nem adott konkrét válaszokat, csak a problémákat írta körül, de azokat magunktól is tudjuk. Olyan biztosra van szükség, aki megoldásokat nyújt, és emiatt voltam csalódott: több vállalást szerettem volna hallani tőle” – mondta Markus Ferber német néppárti képviselő a szociáldemokrata jelöltről.

Beiktatása után Gentiloni fog őrködni a tagállamok költségvetése felett, és összhangot kell találnia a fegyelmezetten költekező északi országok, és a növekvő adósságú déliek (köztük saját hazája, Olaszország) között.

Noha Gentiloni jelölésétől többen a fiskális szabályok újragondolását várják, szakértők szerint meg lesz kötve a keze, felettese, a lett Vladis Dombrovskis bizottsági alelnök ugyanis ezt nemigen támogatja. „A Bizottság intézményi működésébe szűrőket építettek, így a Gentiloni által javasolt változtatásokat az alelnök ellenőrzi, aki viszont a megszorítások híve, és saját politikai hátteréhez is hű. Emiatt lehet, hogy feszültségeket láthatunk majd” – állítja Alberto Alemanno, a párizsi HEC üzleti főiskola EU-jog professzora.

Gentiloni 2016 végétől 2018 júniusig töltötte be a kormányfői posztot Olaszországban, utóda Giuseppe Conte jelenlegi miniszterelnök. Von der Leyen elnök most azt várja tőle, hogy a klímaváltozás kihívásait figyelembe vevő gazdasági döntéseket hozzon, és alkosson meg egy uniós munkanélküli-ellátási rendszert.