Zavartalanul halad a paksi atomerőmű bővítése

Hírek2024. feb. 6.MTI

A projekt hozzájárul Magyarország energiaellátási biztonságának fenntartásához

Rendben halad az új reaktorok építésének előkészítése a külgazdasági és külügyminiszter szerint.

Szijjártó Péter a Sopronbánfalván zajló kihelyezett kormányülés szünetében arról számolt be, hogy telefonon tárgyalt nemrég Alekszej Lihacsovval, az orosz Roszatom vezérigazgatójával, akivel áttekintették a paksi bővítés állását, ahogy rendszeresen teszik, hogy minél előbb át lehessen adni a beruházást.
Tavaly év végén lezárult a 2,7 kilométernyi résfalazás, most a talajszilárdítási munkálatok zajlanak, amelyek nagyon fontosak a leendő erőmű biztonsága szempontjából.

Ezekkel a jövő év közepére végeznek.

Addig  változó mélységben kell a földben elhelyezni 70 ezer cölöpöt , amelyekből eddig háromezer van meg.

Megkezdték azon létesítmények kialakítását is, amelyek az úgynevezett első beton öntéséhez lesznek szükségesek. "Az első beton mindig vízválasztó egy atomerőmű építése során. Igazából onnantól kezdve kerül - mondjuk úgy - a még érdemibb fázisába a beruházás" - mondta a miniszter.

Az Országos Atomenergia Hivatal már kiadott minden szükséges engedélyt a most zajló és a küszöbön álló munkák tekintetében.Az Országgyűlés nemrég elfogadta a nukleáris biztonsági törvény módosítását, amelynek értelmében az engedélyezési folyamat sokkal egyszerűbb lett, így a beruházás a biztonsági követelmények maximális figyelembevétele mellett is gyorsabban tud haladni, mint eddig.

Várhatóan áprilisban kezdődik a reaktortartály előállítása, ehhez az alapanyagok beszerzése már zajlik, míg a szintén rendkívül lényeges olvadékcsapda áprilisra vagy májusra el is fog készülni.Szijjártó Péter hangsúlyozta: a paksi bővítés nyomán hazánk jelenlegi nukleáris kapacitása a duplájára fog nőni.

A két újabb reaktorblokk építésével körülbelül 70 százalékra fog emelkedni az atomenergia részesedése Magyarország villamosenergia-ellátásában.

A paksi bővítés eredményeként évi 3-3,5 milliárd köbméterrel lesz csökkenthető a földgázimport. Ráadásul ezáltal a szén-dioxid-kibocsátás is nagyjából 17 millió tonnával mérséklődhet, ami jelentősen hozzájárul a környezetvédelmi erőfeszítésekhez - hangsúlyozta a tárcavezető.