Zeman szerint Trump és Biden hibázott Afganisztán esetében, NATO-reformra van szükség

Hírek2021. aug. 22.MTI

Milos Zeman cseh államfő úgy véli, hogy Afganisztán esetében Donald Trump és Joe Biden amerikai elnök is hibát követett el és felelős a kialakult kedvezőtlen afganisztáni helyzetért. Szerinte az ottani események megmutatták, hogy szükség van a NATO reformjára is.

"A szövetségesek kaotikus távozása Afganisztánból, ahol a tálib mozgalom gyakorlatilag azonnal átvette a hatalmat, Donald Trump amerikai elnök és utódja, Joe Biden hibája. "Mindenesetre érvényes, hogy amennyiben ez egy nem egyeztetett amerikai akció volt, fel kell tenni a kérdést, nincs-e szükség a NATO-reformjára"

- jelentette ki a cseh elnök abban az interjúban, amelyet vasárnap közölt a Blesk.cz hírportál. 

Leszögezte: a NATO nem maradhat továbbra is az "Egyesült Államokat kiszolgáló szervezet", és nagyobb egyenlőségre van szükség a szövetség tagjai között. A szervezet legutóbbi csúcstalálkozóin a tagállamok vezetői többnyire hallgatással vették tudomásul az Egyesült Államok terveit, hogy elhagyja Afganisztánt. "Kollektív vezetésre van szükségünk a NATO-ban, és nem arra, hogyha egy elnök kiadja a parancsot, akkor a többiek meghallgatják" - húzta alá Milos Zeman.

Hozzátette: egyetért Emmanuel Macron francia elnök véleményével, miszerint Oroszország nem a NATO ellensége. Zeman szerint minden katonai szervezetnek meg kellene határoznia, kit tekint az ellenségének. "Az ellenség a nemzetközi terrorizmus" - hangsúlyozta a cseh államfő.

Milos Zeman a hét elején is élesen bírálta az USA-t és a NATO-t. A Parlamentní Listy nevű baloldali internetes hírportálon kedden megjelent interjúban azt mondta, hogy az Egyesült Államok Afganisztán elhagyásával elveszítette a világ vezetőjének a presztizsét, míg a NATO megkérdőjelezte saját létének jogosságát, mert drámai módon csődöt mondott.