8 testbeszéd hiba, amit ne kövessen el a munkahelyen

HR2018. jan 14.Növekedés.hu

A testbeszéd fontos, fontosabb, mint gondolnánk. Kutatások szerint az, hogy miként fogadják mondandónkat 55 százalékban attól függ, milyen beszéd közben a nem verbális kommunikációnk. A munkahelyen különösen ügyelnünk kell testbeszédünkre. Itt van néhány hiba, amit sokan elkövetnek a munkahelyükön, de ha odafigyelünk rájuk gyakorlással javíthatóak és fejleszthetőek.

  1. Koncentrált arckifejezés mosolygás helyett
Sokan, akik nem mosolyognak a munkahelyen, nem feltétlen mogorvák vagy szomorúak, ez a természetes arckifejezés, amit akaratlanul is felvesz az ember. Ennek ellenére az arc azt közvetíti, hogy igenis mogorvák vagyunk, és unjuk a munkánkat. Mosolyogjon, amikor bemegy egy meetingre. Mosolyogjon, amikor fontos telefont intéz. Az emberek pozitív és magabiztos emberekkel akarnak kommunikálni és érintkezni, szóval egy mosoly sokat segíthet az előrelépesben is. És ez nemcsak másoknak jó, önnek is. A mosolygás (még az erőltetett is) csökkenti a stresszt és boldogabbá teszi az embert.
  1. Határozatlan kézfogás
Amikor az ember kezetráz valakivel, az nagyon fontos emberi interakció, és mély benyomást hagy mindkét félben. Ezért is fontos, hogy ne legyen határozatlan. Egy jó kézfogás határozott de nem túl erős.
  1. Kézelhelyezés
A gesztikulálás fontos kiegészítése a verbális kommunikációnak, habár ha túlzásba viszi az ember amatőrnek és nem professzionálisnak tűnhet. Ennek ellenére a kézhasználat beszéd közben hihetetlenül fontos. A Colgate Egyetem kutatása szerint az emberek jobban figyelnek egy olyan előadóra, aki gesztikulál mondandója közben. Akik pedig nem használják a kezüket beszéd közben, azokat megbízhatatlannak titulálják.
  1. A szemkontaktus megtörése
A legtöbben tudják, hogy állásinterjú közben nagyon fontos a szemkontaktus. Ennek ellenére, amikor már megkapják a munkát, könnyen elfeledkeznek róla. Tartsa a szemkontaktust beszédpartnerével (persze ne bámulja) és ne nézze a telefonját, laptopját! Szemkontaktus bizalmat kreál és ezáltal a munkakörnyezet is jobb lesz.
  1. Ideges gesztusok
Az ember, amikor kényelmetlen helyzetben van gyakran nem tud parancsolni a testbeszédének. Ekkor jönnek elő a minket lenyugtató gesztusok. Például: ujjropogtatás, hajbirizgálás, körömrágás vagy éppen a ceruza rágása. Ezek mind rossz benyomást tesznek és bátortalannak vagy éppen megbízhatatlannak láttatnak minket. Hogy csökkentse a stresszt ilyen helyzetekben a legjobb, ha a szituáció előtt vesz egy-két mély levegőt vagy olyan emlékekre gondol, amelyek kedvesek önnek.
  1. Túl távol vagy túl közel hajolni a másikhoz
A legjobb távolság a kollegáid és ön között beszéd közben a Square Up szerint  90-200 cm. Habár, ha túl távol van az ember mások aggresszívnek vagy lustának láthatják. Ezért fontos megtalálni a tökéletes beszédtávolságot. Emellet az is fontos, hogy semleges pózt vegyünk fel beszéd közben. Bár manapság a munkahelyek sokkal nyitottabbak és családiasabbak, de ha az ember a falnak dőlve kommunikál túl kényelmesnek tűnhet, aki nem veszi komolyan a munkáját.
  1. Futó pillantások az óránkra vagy telefonunkra
Manapság mindenki a telefonját nézi egész nap, de ez nem azt jelenti, hogy beszéd vagy meeting közben is ezt kell tenni.  Ugyanez a helyzet az órával, ami szintén rossz visszajelzést ad, ha éppen társalgunk valakivel.
  1. A kezek összekulcsolása
Ha az ember egy kérdés közben összekulcsolja a kezét védekezőnek tűnhet. Ez a testbeszéd távolságtartónak, makacsnak festheti le és ilyen embert nem sokan szeretnének látni a munkahelyen. Tartsa a kezeit maga mellett! (CNBC)  

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.