A MOL-tól igazolt vezető elemzőt a Cambridge Econometrics

HR2021. jan. 19.Növekedés.hu

Januártól Hidi János vezető elemzőként csatlakozik a Cambridge Econometrics budapesti irodájához. A közgazdász szakember energiaipari, telekommunikációs és pénzügyi tapasztalatait felhasználva irányítja a kutató-tanácsadó cég fenntarthatósági beruházásokkal kapcsolatos kutatásait.

Jelentős technológiai, piaci, szabályozási és finanszírozási feltételek szükségesek ahhoz, hogy sikeresen áttérjünk a karbonsemleges gazdaságra. A Cambridge Econometrics ügyfeleinek modellszámításokkal segít felmérni a fenntartható pályára való átállás makrogazdasági és pénzügyi lehetőségeit és következményeit. Hidi János csatlakozásával a Cambridge Econometrics budapesti irodája bővíti fenntarthatósági beruházásokkal kapcsolatos tevékenységét – ő az első menedzser, aki dedikáltan ezzel a területtel foglalkozik majd. Emellett erősíti a cég másik kutatási területét is: az iparági és gazdasági versenyképességi elemzéseket.

A pénzügyi és közgazdasági végzettségű Hidi János 15 éve dolgozik közgazdászként, jegybanki, telekom, IT és energiaipari tapasztalattal rendelkezik. Korábban a MOL vezető energiaközgazdászaként többek között a fosszilis energiáról való átállás stratégiai kérdéseivel foglalkozott. Ezt megelőzően az Intel európai piacelemzője volt, Londonban az Economist Intelligence Unitnál dolgozott, kutatóként pedig a Magyar Nemzeti Bankban a hazai monetáris politikát vizsgálta.

Hidi János

A kutató-tanácsadó cég a karbonsemleges gazdaságra való átállásban az alábbi kiemelt témákban készít szakpolitikai szintű közgazdasági elemzéseket:

- klíma stressztesztek – milyen pénzügyi, gazdasági, versenyképességi hatásai vannak a klímaváltozásnak;

- fenntartható beruházások – milyen makrogazdasági mozgástér és beruházási lehetőségek léteznek a fenntartható pályára való átállásban;

- a klímaváltozás hatása a pénzpiacra és pénzintézetekre – milyen új makropénzügyi kockázatokkal kell számoljanak hosszú távon a nyugdíjalapok vagy az eszközkezelők.