Jó hír a postai dolgozóknak - jelentősen nőnek a bérek

HR2023. ápr. 4.Növekedés.hu

A háború és szankciók miatti nehéz gazdasági helyzet ellenére is átlagosan mintegy 10%-os keresetfejlesztésről állapodott meg a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége, a Postás Szakszervezet, valamint a Magyar Posta vezetése 2023. január 1-jétől visszamenőlegesen - olvasható a Magyar Posta közleményében.

A bérmegállapodásról szóló tárgyalások során mind a társaság menedzsmentje, mind pedig a munkavállalók érdekképviseletei egyetértenek abban, hogy a Magyar Postának mint az ország legnagyobb postai és pénzügyi szolgáltatójának, valamint csomaglogisztikai vállalatának, a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megfizetett és megbecsült postai dolgozókra van szüksége, amelyhez elengedhetetlen a béremelés.

A most megvalósuló keresetfejlesztés megfelel a társaság jelenlegi teherviselő-képességének és figyelembe veszi a munkavállalók társaságnál eltöltött éveit. A bérfejlesztés mértékéről és annak részletes feltételeiről az érdekképviseletekkel megállapodás került aláírásra a mai napon. Ennek értelmében – a hároméves bérmegállapodásban szereplő 2% helyett – átlagosan 10%-os béremelés valósul meg 2023. január 1-vel visszamenőlegesen. A megemelt béreket első alkalommal az áprilisi hóra vonatkozó bérükkel kapják meg a munkavállalók.

A hároméves bérmegállapodást aláíró érdekképviseletekkel február elején már részmegállapodást kötött a társaság. Ennek köszönhetően a munkáltató az idei éven belüli lojalitás elismerésére biztosított béren kívüli juttatást két egyenlő részletben fizeti ki. Az első, bruttó 50 000 Ft-os részletet a dolgozók márciusban már megkapták. A második részletet jelentő bruttó 50 000 Ft decemberben kerül kifizetésre, de a társaság vállalja, hogy a pénzügyi feltételek figyelembevételével megvizsgálja az összeg emelésének lehetőségét. Ezen túlmenően duplájára nőtt a munkavállalók napi munkába járását támogató utazási költségtérítése is.