Még a részegeket sem rúgják ki a Cseh Köztársaságban

HR2019. ápr. 21.Növekedés.hu

A történelmi mélységekbe süllyedt munkanélküliségi ráta sajátos hatást gyakorol a vállalatok HR-politikájára. A radio.cz hírportál idézi az Aktuálně hírszolgáltató írását, amely szerint a vállalatoknak időnként el kell viselniük, ha alkalmazottjaik részegek vagy más ok miatt nincsenek józan állapotban. Attól tartanak: nem találnak helyettük mást, ha kirúgják őket.

A szabvány foglalkoztatási szerződés könnyen lehetővé teszi, hogy a vállalatok büntetéseket szabjanak ki vagy akár el is bocsássák alkalmazottjaikat, ha munkaidőben kábítószert vagy alkoholt fogyasztanak. A vezetők azonban, legalább is az Aktuálně által megkérdezett, toborzással foglalkozó vállalkozások képviselői szerint, az ilyen kihágásokat egyre inkább elnézik.

Tomáš Surka, a Devire munkaerő közvetítő cég munkatársa arról beszélt, hogy a kezdő munkavállalók körében végzett drogtesztek száma a lehetséges utánpótlás hiánya miatt érzékelhető mértékben csökkent.

Nemcsak arról van szó, hogy a vállalatok kevésbé szorgalmazzák a drogteszteket. Néhány főnök maga is azt szorgalmazza, hogy a problémás alkalmazottak a tesztek idején inkább maradjanak otthon, állítja egy másik munkaerő közvetítő, Jiří Halbrštát.

Egy áruházi alkalmazott állítólag azt mondta: rendszerint műanyag palackokból isznak rumot, vodkát és sört. A legkedveltebb drogok között van a marihuána és a methamphetamine.

A drog és az alkohol fogyasztása a felső vezetésben dolgozók esetében is gondokat okoz. Ebben a körben a túlzott motiváció és az elhúzódó, feszültséggel terhelt munka okolható a káros szerek megjelenéséért.

Menedzserek gyakran használnak kokaint, hogy bírják a hónapokon át tartó, megállás nélküli munka terheit, annak ellenére, hogy a végül bekövetkező összeomlás jelentős hatással van az érintett személyre és ennek következtében vállalatára is.

A rendelkezésre álló adatok szerint körülbelül a menedzserek harmada fogyaszt alkoholt vagy drogokat. Előbbit az idősebb, utóbbit a 30-35 éves korcsoport kedveli a legnagyobb mértékben, mondta a Recruit CZ fejvadász cég munkatársa, Markéta Švedová. Kollégáival gyakran találkoznak olyan, 40-45 év közötti lehetséges jelöltekkel, akik úgy érzik, karrierjük megtört.

Ha valaki elhagy egy nagyvállalatot és egy évet valamiféle konzultáns szerepkörben tölt el, kényszerhelyzetben lehet, magyarázza. Elképzelhető, hogy saját döntése alapján magánéletét kívánja rendbe hozni, de az is lehet, hogy korábbi munkáltatója nyomására cselekszik.