Mikor a legjobb meetinget tartani? – A hétfő délelőttöt elfelejthetjük

HR2019. ápr. 4.Növekedés.hu

Kedd, 14.30: ez a legjobb időpont a munkahelyi értekezletek megtartására – legalábbis a YouCanBookMe üzleti időbeosztási szolgáltatásokat nyújtó brit cég felmérése szerint.

A legtöbb ember nem szereti a munkahelyi meetingeket, mert túl hosszúnak, unalmasnak, feleslegesnek tartják azokat. Kutatók szerint a legfőbb gondot az jelenti, hogy az értekezleteket általában hétfő reggel tartják, ami a lehető legrosszabb időpont. Természetesen a cégvezetők joggal gondolhatják, hogy ez az ideális időpont, hiszen ekkor indul a hét, vagyis jó alkalom lehet arra, hogy a munkatársak átbeszéljék az azon a héten éppen aktuális teendőket.

Lynn Taylor amerikai HR-szakértő szerint viszont azért nem célszerű hétfő reggel meetinget tartani, mert a hétvégéről visszatérő dolgozók ebben az időszakban a legproduktívabbak, így nem éppen célszerű értekezlettel megakasztani a lendületüket, ami frusztrációt, a munkamorál csökkenését okozhatja – számol be a CNBC.

Emellett azért sem érdemes a hét első napjára rakni az értekezleteket, mert sok munkavállalónál előfordul, hogy hétfőn gyakran nem megy be dolgozni, miután arra a napra szabadságot kivéve egy nappal megtoldja a hétvégéjét.

A brit YouCanBookMe üzleti időbeosztási appokat készítő cég felmérése szerint a meetingek legmegfelelőbb idejének a keddi 14.30-as időpont számít. A cég 530 ezer meetingmeghívásra adott több mint kétmillió válasz kielemzéséből jutott erre az eredményre.

Ez az időpont szakértők szerint se nem túl korai, se nem késő, ha mind az egy napon belüli, mind az egy hetes időszakot nézzük. Ha egy cég ebben az időpontban bármilyen okból nem tud értekezletet tartani, akkor a szakértők azt ajánlják, hogy mindenképpen egy kora délutáni időpontot válasszanak valamikor a hét közepén.

A reggeli, kora délelőtti időpontokat azért nem ajánlják a szakértők, mert vannak, akik ekkor még nem rázódtak bele eléggé az aznapi munkába, vagy éppen valami fontos munkát, feladatot szeretnének letudni a nap elején.

A nap végi, késő délutáni időpontot pedig azért nem ajánlatos, mert sokan ekkor már kimerültek, nem elég fókuszáltak, gyorsan túl szeretnének lenni a meetingen, ami az értekezleten való aktivitásukat csökkenti.