Új Vezető az EY Klímaváltozási és Fenntarthatósági Szolgáltatásainak Élén

HR2022. jún. 1.Növekedés.hu

Lukács Ákos partnerként csatlakozott az EY-hoz, ahol a Klímaváltozási és Fenntarthatósági Szolgáltatások területért felel. A cég ezzel egy újabb lépést tesz azért, hogy ügyfelei kivételes tanácsadási szolgáltatásban részesüljenek. A klímakockázatok megfelelő kezelése ugyanis az üzleti növekedés biztosításához is kritikus fontosságú. Ákos vezetésével az EY abban segíti a hazai vállalatokat, hogy meg tudjanak felelni az egyre fontosabb környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontoknak.

Lukács Ákos 2012 és 2016 között klímapolitikai főosztályvezetőként dolgozott a közigazgatásban, ahol többek között az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) volt a hazai kapcsolattartója és a Párizsi Klímaegyezmény tárgyalója. Pályafutását tudományos területen kezdte 2007-ben, később a magyar mellett a német közigazgatásban is aktív volt, majd saját céget alapított.

Az elmúlt hat évben a tanácsadói szektorban dolgozott, számos hazai és európai nagyvállalatot segített fenntarthatósági stratégiájának és jelentésének kialakításában, megvalósításában. Támogatott bankokat zöld keretrendszerek-, hitel-, kötvény-, és jelzáloglevél termékekre való kialakításában és ezek zöld standardok szerinti kibocsátásának lebonyolításában.

Lukács Ákos kinevezése kapcsán elmondta, elsődleges célja, hogy minél több vállalatnak segítsen felismerni, milyen lehetőségei vannak a mai, fenntarthatóságot diktáló üzleti és finanszírozói környezetben. Fontosnak tartja, hogy hozzájáruljon a szervezetek károsanyag kibocsátásának csökkentéséhez, erősítve a klímakockázatok enyhítését és az annak való ellenállóképességet. A szakember szerint ez az üzleti növekedés biztosításához is kritikus fontosságú, ezért minden cégnek hangsúlyt kell fektetnie a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontok érvényesítésére.

A felelős és fenntartható működés kialakítása és fenntartása kiemelt kihívás lesz a cégeknek a következő években, mind az ezeket támogató és szükségszerű szervezeti és szemléleti átalakulás miatt, mind a pénzügypiacok zöld finanszírozó képességét illetően. Az ESG-szempontok napról-napra hangsúlyosabban jelennek meg a vállalatok értékében, amit egy vezető sem hagyhat figyelmen kívül

– hangsúlyozta Lukács Ákos.

A szakember nagy tapasztalattal rendelkezik olyan, úgynevezett „nem pénzügyi jelentések” készítésében, amelyek bemutatják a vállalatok környezetre gyakorolt hatását, ismertetik, hogyan kezelik az érzékeny társadalmi kérdéseket és részletezik a vezetői döntéshozatal folyamatát, majd megfelelő eredmények esetén eljuttatják őket egy ESG minősítésig.

Ákos 2006-ban végzett a Szent István Egyetemen pénzügy-számvitel és EU agrármenedzsment szakirányokon. Közreműködője volt a Budapesti Értéktőzsde által kidolgozott ESG Útmutatónak, és projektvezetője az EBRD és EU finanszírozta Fenntartható Tőkepiaci Stratégiának, amely a Magyar Nemzeti Bank és a hazai projekt-kedvezményezettek számára készült.