Brutális ingatlanárak: mire számíthatunk idén?

Ingatlan2021. dec. 30.Bódy Géza
A rovat támogatója:

A panelotthonok átlagos négyzetméterára 4-13 százalékkal növekedett a fővárosban az elmúlt egy évben. Az újépítésű otthonok átlagos négyzetméterára év végére meghaladta az 1 millió forintot Budapesten, ami tovább emelkedhet. Ártól függetlenül nem szabad spórolni a lakásbiztosításon.

Az elmúlt évben jelentősen átalakult az ingatlanpiac keresleti oldala. A pandémia továbbra is mindennapi életünk része, amelynek hatására a vevők lakásvásárlási motivációja is jelentősen megváltozott – derül ki a Duna House elemzéséből.

A cég szakértői szerint a panelotthonok átlagos négyzetméterára 4-13 százalékkal növekedett a fővárosban az elmúlt egy évben, míg vidéken ez az arány 3-12 százalék közötti.

A budapesti téglalakások esetében átlagosan 9-17, a vidékieknél pedig 18-28 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak 2020-hoz viszonyítva.

Ugyanakkor az újépítésű otthonok átlagos négyzetméterára év végére meghaladta az 1 millió forintot Budapesten, ami tovább emelkedhet, főleg, ha a rozsdaövezeti területek kijelölése után megkezdődik azok rehabilitációja is. De a valóságot beárnyékolhatja a munkaerő és az építőanyagárak bizonytalan helyzete.

A lejáró és határidős kedvezmények, mint a falusi CSOK, a zöldotthon program vagy a Babaváró pedig tovább élénkíthetik a forgalmat.

A kereslethangsúlyos piacon azonban így is további áremelkedés várható, általánosságban 5-10 százalékos, lokációtól és lakástípustól függően eltérő mértékben. A határidős és kifutó otthonteremtési támogatások növelhetik a volument, de kérdéses, hogy a bizonytalanabb gazdasági helyzet, az emelkedő kamatkörnyezet és az országgyűlési választások utáni időszak milyen hatással lesz a keresletre.

Legyen szó akár családi házról vagy társasházi lakásról, saját tulajdonú ingatlanról vagy albérletről, minden esetben fontos, hogy biztonságban tudja az otthonát.

Az ingatlan biztosításával olyan káresetekre készülhet fel, mint a betörés, a viharkár, a beázás vagy a kisebb-nagyobb tűzesetek, a különböző ajánlatok közül pedig kiválaszthatja az otthona és pénztárcája számára ideális konstrukciót. A Netrisk.hu-n a különböző lakásbiztosítások összehasonlítása mellett lehetősége van a kiválasztott lakásbiztosítás megkötésére is, így kényelmesen, sorban állás nélkül védheti meg ingatlanát.

A portálon kötött online lakásbiztosítás előnye, hogy többféle lakásbiztosítás összehasonlítása után dönthet, így nemcsak az árakról, hanem a különböző szolgáltatástípusokról is tájékozódhat.

Lényeges, hogy a legtöbb lakásbiztosítási szerződés évente egyszer, az évforduló előtt felmondható, így lehetőség van kedvezőbb ajánlatra váltani.

Ha valaki nem szeretne biztosítót váltani, azonban az ingatlan vagy az ingóságok értéke nőtt, bármikor hozzáigazíthatja a jelenlegi szerződését a megváltozott körülményekhez, azonban mivel ez nem egyezik meg az évenkénti értékkövetéssel, ezt minden esetben az ügyfélnek kell kezdeményeznie.

Ezzel kapcsolatban lényeges, hogy vajon mennyire tájékozott a lakosság a lehetőségeiről: jó hír, hogy a felmondás szabályaival a válaszadók csaknem kétharmada van tisztában, és több mint 70 százalékuk azt is tudja, mikor van a biztosítási évfordulója.

Ami az értéknövekedést illeti, a legutóbbi lakásbiztosításuk megkötése óta a válaszadók több mint felének történt valamilyen változás az ingatlanában: a legtöbben korszerűsítési munkálatokat végeztek, vagy új bútorokat szereztek be. Közülük azonban csak minden második fő igazította hozzá a szerződését a megváltozott körülményekhez – nem meglepő, hogy csak a válaszadók 41 százaléka biztos abban, hogy a lakásbiztosítása kár esetén ma is megfelelő védelmet nyújtana.