Duna House: erősödő március és rekordközeli negyedév az ingatlanpiacon

Ingatlan2022. ápr. 1.MTI
A rovat támogatója:

Még mindig emelkedő szakaszában van az ingatlanpiac, márciusban országosan 14 548 ingatlan-adásvétel történt a Duna House tranzakciószám-becslése szerint.

Az ingatlanközvetítő vállalat pénteken közzétett adatai alapján a forgalom az előző hónaphoz, februárhoz képest több mint 5 százalékkal nőtt, és csak 7 százalékkal maradt el az előző évi, rekord márciustól.

Az idei első negyedévben összesen 39 156 tranzakció zajlott Magyarországon, ami az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése, a tavalyi felfokozott érdeklődés melletti évkezdettől is csak 5 százalékkal maradt el - jelezték a közleményben.

A Duna House piaci tapasztalatai szerint sokan előrehozzák ingatlanvásárlásukat a hitelkamatok drágulása és az otthonteremtési kedvezmények biztos kihasználása miatt. Az adásvételek számát az erős befektetői aktivitás is erősíti, a bizonytalanabb és kiszámíthatatlanabb gazdasági környezetben sokan fordulnak az ingatlanpiac felé.

A jelzáloghitel-piac a lakáspiaccal együtt bővült, márciusban a Duna House pénzügyi részlegének becslése szerint 108 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel az ügyfelek, 4 százalékkal többet, mint februárban, és 3 százalékkal többet tavaly márciushoz képest.

Az idei első negyedévben minden hónapban 100 milliárd forint felett zárt a piac, ez a negyedévben összesen 320 milliárd forintot jelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tényadatai és a Duna House (DH) márciusi becslése alapján, ami 37 százalékos emelkedés 2021 első negyedévéhez képest.

Márciusban a piaci tapasztalatok alapján a hitelfolyósításnál is erősebben bővült a beadások száma, így várhatóan a következő hónapokban is nagyon erős hitelpiaci számok érkeznek majd - közölte a Duna House.