Felkészülnek a nehéz időkre a lakáshitelesek

Ingatlan2019. aug. 8.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A legrizikósabb változó kamatozású lakáshitelek már korábban a pálya szélére kerültek az új lakáshitelek piacán. Az 1-5 évig fix törlesztésű lakáshiteleknél szintén masszív visszaesés látható: az első félévben 39 százalékos csökkenést könyvelhettek el. Közben tarolnak a legbiztonságosabb 5-10 évre vagy 10 évnél hosszabb időre fix havi törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek, előbbieknél 159 százalékos, utóbbiaknál 108 százalékos növekedés történt az idén.

Az esetleges későbbi magasabb kamatkörnyezet egyre kevesebb lakáshitel-felvevő számára jelent majd gondot. A piacon ugyanis óriási növekedést értek el a legbiztonságosabb konstrukciók - áll a money.hu legfrissebb, hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó elemzésében. 

Biztonság az első

Az év első hat hónapjában a bankok összesen 453,3 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket, ami 13 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben.

A kamatváltozás szempontjából különböző kockázatú lakáshitelek között azonban nagyon jelentősek az eltérések.

  • A legrizikósabb, változó kamatozású lakáshitelek összege 89 százalékkal 17 milliárd forintra csökkent.
  • Szintén mérséklődött az 1-5 évig fix kamatozású lakáshitelek összege: 39 százalékkal 110,5 milliárd forintra.
  • Ezzel szemben az 5-10 évig fix havi törlesztésű lakáshitelek összege 159 százalékkal 278,3 milliárd forintra ugrott.
  • A több mint 10 évig fix törlesztést garantáló konstrukcióknál pedig 108 százalékos volt a növekedés, így az idei év első hat hónapjában 47,4 milliárd forintnál tartottak. 

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője szerint az adatokból egyértelműen látszik a tudatosság.

Egyértelmű, hogy a lakáshitelesek komolyan veszik a kamatrizikót, azaz a kamatok esetleges emelkedéséből adódó kockázatot és igyekeznek biztosítani magukat. Ráadásul mindezt úgy, hogy jelenleg Magyarországon alacsony a kamatkörnyezet és a globális porondon is fordulat történt. Jelenleg kisebb az esélye a nemzetközi kamatok növekedésének az Európai Központi Bank és az amerikai jegybank legutóbbi jelzései alapján.

- emelte ki a money.hu szakértője. 

Ugyanaz a hitel havi 100 ezerért vagy 125 ezerért - nem mindegy

A money.hu kalkulációi szerint az augusztus elején érvényes banki ajánlatok szerint a végig fix törlesztésű, 20 éves futamidejű 10 millió forintos lakáshitelek közül a legolcsóbbak 70 ezer forint alatti havi kiadással menedzselhetőek, míg a legdrágábbaknál bőven 80 ezer forint feletti a havi fizetnivaló. 

A végig fix, ugyancsak 20 éves 15 millió forintos lakáshitelek között pedig a legkedvezőbbek 100 ezer forintból törleszthetőek havonta, míg a legdrágábbaknál 125 ezer forint ugyanez.

A jelentős különbségek miatt Trencsán Erika szerint minden érintettnek érdemes alaposan megnéznie a piaci ajánlatokat hitelfelvétel előtt. A különböző kedvezmények miatt pedig hitelszakértő bevonása is indokolt lehet, ők ugyanis pontosan tisztában vannak az esetlegesen napról napra változó feltételekkel, kedvezményekkel.