Felpörgeti a piacot a megújult otthonteremtési támogatás

Ingatlan2024. júl. 9.MTI
A rovat támogatója:

A megújult otthonteremtési támogatások 10-15 ezerrel növelhetik idén az ingatlan-adásvételi tranzakciók számát - közölte a Duna House.

Adataik alapján az év első 5 hónapjában a teljes beadott jelzáloghitel-állományhoz képest a támogatott lakáshitelek volumenének aránya 32 százalék volt, ezen felül jelentős a nem csak lakásvásárlásra fordítható támogatott hitelek volumene is.

A támogatott lakáshitelek között fontos szerepet tölt be a CSOK Plusz és a Falusi CSOK, térnyerésük országos szinten egyre jelentősebb. A közlemény szerint a Duna House pénzügyi közvetítőjénél az igényelt átlagos hitelösszeg a falusi CSOK esetében 8 millió forint, a CSOK Plusz esetén 25 millió forint körüli, az ügyfelek 65 százaléka 2 gyermekre vette fel a támogatott hitelt, 25 százalék 1 gyermekre, 10 százalék 3 gyermekre - írták.
A Duna House úgy számolt, hogy május végéig 52 322 adásvételi szerződés zárulhatott Magyarországon. A kormányzati közleményekben szereplő adatokkal összevetve ez azt jelentheti, hogy a CSOK Plusz és a Falusi CSOK az adásvételek 16 százalékához járulhatott hozzá eddig - tették hozzá.