Itt vannak az Otthonfelújítási Program részletei

Ingatlan2024. júl. 1.Sz.A.
A rovat támogatója:

1990 előtt épült a lakóingatlanok 80 százaléka, a lakásállomány 40 százaléka energetikai szempontból energetikai szempontból rossz kategóriába sorolható. A ma induló Otthonfelújítási Programmal 20 ezer lakás energetikai korszerüsítése valósulhat meg - hangzott el az MBH Bank mai sajtótájékoztatóján, ahol az Otthonfelújítási Program részleteit ismertették.

Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója kiemelte: a 60-as 70-es években épült a legtöbb, mintegy százezer lakás évente, sok közülük a Kádár-kocka és a panel lakás.

A rendszerváltás óta 2004 volt a lejobb időszak évi 43 ezer lakással, valamint 2020-ban is volt egy felfutás. A 2000 után épült lakóingatlanok aránya kevesebbmint 12 százalék, a 2010 után épülteké pedig nem éri el a 4 százalékot, a hazai lakásállomány elöregedett.2012-től kötelező az energetikai tanúsítvány, amit tavaly novemberben módosítottak, és komoly igény van az otthonok felújítására, a legnagyobb potenciál a családi házaknál mutatkozik.

A legtöbb esetben az igény a következő korszerüsítésekre van:

  • hőszigetelés,
  • födémszigetelés,
  • nyílászárócsere,
  • fűtéskorszerűsítés, 

A falaknál a hőveszteség 35 százalék, a tetőn 25 százalék, a nyílászáróknál 25 százalék, a szigeteletlen padlón keresztül pedig 15 százalék.Fajlagosan a legolcsóbb a nyílászárócsere, melyet a fűtés korszerűsítése követ, a homlokzat és födémszigetelés ezeknél drágább tétel.

Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyette a programról szólva elmondta: 108 milliárd forint a program kerete, ami közel 20 ezer családi ház/lakás újulhat meg, és 130 milliárd forint rendelést generálhat.

A beruházás elszámolható összköltsége maximum 7 millió forint , melyből a saját forrás minimum 14,3 százalék, a kölcsön összege 2,5-3 millió forint, a vissza nem térítendő támogatás 2,5-3,8 milliárd forint között alakulhat a jövedelemtől és az energiamegtakarítás mértékétől függően.

A Programban felvett hitelnél nulla százalékos a kamat, és nincsenek egyéb hiteligénylési költségek, a futamidő pedig 12 év.

A kölcsön az 1990 előtt épült ingatlanokra vonatkozik, és a kérelmezőnek az adott ingatlanban kell laknia, a fejlesztési cél a a legalább 30 százalékos energiamegtakarítás, melyet a felújítás révén lehet elérni.Július elsejétől 154 Lakossági MFB Pont Plusznál lehet igényelni a hiteleket.

  • A Programban többlakásos családi házak vehetnek részt. Egy átlagos Kádár-kocka ház energiafogyasztása 4-5 szöröse egy ma korszerűnek mondott épület energiafelhasználásának, a panellakások átlagos fogyasztásának pedig a duplája.
  • A felújítást az igénylés benyújtása után meg lehet kezdeni, de csak saját felelősségre.
  • Csak fűtési rendszer cseréjével nem lehet részt venni a Programban, e mellé kell még más felújítás is, a cél ugyanis a minimum 30 százalkos megtakarítás elérése.
  • A Fundamenta Lakáskassza megtakarítás önerőként vagy további beruházások fedezetként felhasználható az otthonfelújítási hitelhez.
  • A finanszírozási kérelemben leírt megvalósítandó projektnek kell 30 százalékos megtakarítást elérni.

Szege György, az MBH Bank ESG és fenntarthatósági vezetője kiemelte, hogy a bank meghirdette a Fenntartható Jövő bankja programot, amelynek egyik legfontosabb eleme a zöld fejlesztésekre adott hitelek arányának növelés már idén 4 százalékponttal, melynek része az Otthonfelújítási Program is.