Rekordmértékű növekedés az építőiparban

Ingatlan2019. ápr. 15.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

2019 februárjában 48 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene éves alapon. Az ágazatban ekkora mértékű bővülést még soha nem mértek hazánkban.

Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 39,4, az egyéb építményeké 65,4 százalékkal. Az épületeknél az ipari és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is az út- és vasútépítések eredményezték a növekedést. Az építőipari bővülés is jól tükrözi, hogy a magyar feldolgozóiparban egyre több beruházás valósul meg, és egyre kiterjedtebb infrastruktúra-hálózat épül ki hazánkban.

A növekedés az előző hónaphoz képest is jelentős: a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján a januárihoz képest 6,7 százalékkal emelkedett a termelés.

A gazdaság igényli az építőipar jelentős bővülését, mert sosem látott kereslet jelentkezik az ágazatban, a potenciális megrendelésállomány 2018 és 2023 között 25 ezer milliárd forint, ebből 15 ezer milliárdot tesznek ki az állami megrendelések. Az adatok azt mutatják, hogy az építőipari vállalatok sikeresek a megnövekedett kereslet kielégítésében – fogalmazott György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára.

Hozzátette, a kormány éppen azért döntött az állami beruházásokat felügyelő beruházási ügynökség létrehozásáról, hogy az építőipari projektek hatékonyabban és jobb minőségben valósuljanak meg. Az ügynökség ráadásul a minőség- és hatékonyságbiztosítás mellett a keresleti oldalon is ügyel majd a megrendelések időbeli „kisimítására” és ütemezésére.

Szintén kiemelendő adat az újonnan megépült lakások száma: 2018-ban közel 18 ezer lakást vettek használatba, ami éves összevetésben 23 százalékos bővülést jelent. A lakásépítések növekedéséhez számottevően hozzájárult az Otthonteremtési Program kiszélesítése és a kedvezményes lakásáfa bevezetése.