Kiderült, melyek most az ország legdrágább és legolcsóbb utcái és települései

Ingatlan2020. dec. 12.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Tavaly a budapesti Vörösmarty tér volt a legdrágább az országban: az ottani lakások négyzetméterára meghaladta 1,6 millió forintot. A fővárosban a tízes toplistán az V. kerületi utcák mellett a budai hegyvidéki kerületek is delegáltak szereplőket a ranglistára. Budapesten kívül a Balaton környéke vitte a pálmát, az első helyen Balatonakarattya áll, az ottani lakóingatlanokért 861 ezer forintot kértek négyzetméterenként.

Továbbra is masszív fölényben voltak 2019-ben a fővárosi V. kerület lakásai az eladási négyzetméterárak alapján felállított tavalyi országos ranglistán - derül ki az ingatlan.com hivatalos KSH Ingatlanadattárán alapuló összeállításából. Az elemzésből kiderül, hogy a legolcsóbb és legdrágább lokációk ingatlanárai között több mint nyolcvanszoros volt a különbség, ami a jelenlegi kínálati piacon még tovább nőtt. Egy négyzetméterre vetítve idén decemberben több mint százhúszszor annyit kértek az ingatlan.com-on hirdető tulajdonosok és ingatlanközvetítők a legdrágább utcában található lakásokért, mint a legolcsóbb utca házaiért.

Csakúgy, mint egy évvel korábban most is új bajnoka van az árversenynek: a Vörösmarty tér Budapest, egyben az ország legdrágább része, az itt lévő lakásokért 1,619 milliós négyzetméterárat fizettek a vevők. 2018-ban egyébként a Dorottya utca volt az első 1,596 milliós árral.

A Budai Várban található Úri utca szerezte meg a második helyet, a harmadik pedig a II. kerületben lévő Eszter utca, előbbi majdnem 1,5 milliós, utóbbi közel 1,4 milliós négyzetméterárral zárta a múlt évet. A fővárosi és országos tízes toplistán az V. kerület van fölényben. A Zrínyi utca, a Apáczai Csere János utca. az Aulich utca, a Garibaldi utca, a Stollár Béla utca lakásaiért 1,184-1,354 millió forintot kellett adni a lakások négyzetméteréért.

Pest megyében Budaörs a favorit:

a település Árok utcája mellett a Puskás Tivadar utca és a Domb utca szerepel az első háromban, négyzetméterenként 862 ezer-819 ezer forintos árcímkével. Budapest agglomerációjában még Dunakeszi, Pomáz, Budakalász és Diósd különböző utcái kaptak helyet a legdrágábbak mezőnyében.

Az ország többi részét együtt nézve kiderül, hogy tavaly a Balaton környéke számít a legdrágább területnek. Balatonakarattyán 861 ezer forintos négyzetméterár volt a jellemző, ezzel az első helyen áll a település, majd Tihany következik 834 ezer forinttal. A harmadik a siófoki Beszédes József sétány, itt 827 ezer forintért kelt el az ingatlanok négyzetmétere.

A vidéki top tízben Zamárdi, Balatonlelle és Balatonfüred is helyet kapott.

Az ingatlan.com 180 ezer eladó ingatlanhirdetés alapján azt is rangsorolta, hogy december első felében melyek voltak a legdrágább és legolcsóbb utcák.

Az élen a tavalyi dobogós I. kerületi Úri utca áll, itt négyzetméterenként 2,3 millió forintot kérnek az eladó lakásokért. Az ezüstérmes az V. kerületi Széchenyi utca lett 1,9 millió forintos kínálati négyzetméterárral. A harmadik helyen szintén a Budai Várban található Tárnok utca végzett 1,7 millió forintos négyzetméterárral.

Magyarország legdrágább utcái és legolcsóbb települései a 2019-es adásvételek alapján
Település utca átlagos négyzetméterár (ezer Ft/m2) Megye Település átlagos négyzetméterár (ezer Ft/m2)
1. V. kerület (Bp) Vörösmarty tér 1 619 1. Hajdú-Bihar Bihartorda 20
2. I. kerület (Bp) Úri utca 1 492 2. Hajdú-Bihar Mezősas 20
3. II. kerület (Bp) Eszter utca 1 357 3. Baranya Szemely 21
4. V. kerület (Bp) Zrínyi utca 1 354 4. Fejér Igar 21
5. XII. kerület (Bp) Dolgos utca 1 265 5. Heves Tarnazsadány 21
forrás: KSH, ingatlan.com


Magyarország legdrágább és legolcsóbb utcái az ingatlan.com kínálatában (2020. december)
Település utca átlagos négyzetméterár (ezer Ft/m2) Település (Megye) utca átlagos négyzetméterár (ezer Ft/m2)
1. I. kerület (Bp) Úri utca 2 291 1. Karos (BAZ) Petőfi Sándor utca 19
2. V. kerület (Bp) Széchenyi utca 1 889 2. Elek (Békés) Arany János utca 25
3. I. kerület (Bp) Tárnok utca 1 714 3. Sárospatak (BAZ) Kölcsey Ferenc utca 25
4. V. kerület (Bp) Belgrád rakpart 1 693 4. Vízvár (Somogy) Szent István utca 25
5. II. kerület (Bp) Bem rakpart 1 669 5. Harta (Bács-Kiskun) Arany János utca 27
forrás: ingatlan.com

Az országos lista másik végén Szemely, Igar, Tarnazsadány, Bihartorda és Mezősas szerepel. Ezeken a településeken 20-21 ezer forintos négyzetméteráron lehetett lakóingatlant vásárolni a múlt évben.

Az összeállításból kiderül továbbá, hogy Magyarország legolcsóbb közterülete a Borsod megyei Karosban van, ahol a Petőfi Sándor utcai ingatlanokért négyzetméterenként átlagosan csak 19 ezer forintot kérnek. A legkedvezőbb árú utcák további dobogósai holtversenyben végeztek 25 ezer forintos kínálati négyzetméterárral. Ezeket a Békés megyei Eleken, a Borsod megyei Sárospatakon és a Somogy megyei Vízváron kell keresni.