Falusi CSOK - Térképen a legolcsóbb és legdrágább települések

Ingatlan2023. nov. 16.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A mostani kilátások szerint jövőre már csak a falusi csokos kistelepülésekre költözők kaphatnak állami támogatást lakásvásárlásra gyermekvállalás nélkül.

Ráadásul a CSOK Pluszt és a Babavárót is kihasználva kettő vagy három gyermek vállalása esetén

akár 25 vagy 46 millió forint vissza nem térítendő támogatással számolhatnak.

A falusi csokos településeken található ingatlanok átlagos négyzetméterára jelenleg 258 ezer forint, de széles a skála, hiszen az árak 102 ezer forinttól 519 ezer forintig terjednek négyzetméterenként - olvasható az ingatlan.com friss elemzésében.

A három legdrágább vármegye Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Somogy. Utánuk következik Fejér, Pest és Komárom-Esztergom vármegye 347-377 ezer forinttal. Számos vármegyében 200 ezer forint alatti átlagos négyzetméteráron is lehet ingatlant vásárolni. 

A legolcsóbb és legdrágább falusi csokos települések között 90-szeres az árkülönbség

Az átalakuló lakástámogatási rendszerben a falusi csok továbbra is jó alternatívát kínál azoknak a gyermeket vállaló házaspároknak, akik kisebb településen képzelik el otthonukat - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből. Jelenleg széles a választék, ugyanis több mint 20 ezer eladó lakóingatlan van a szóban forgó településeken. 

Akár 25 vagy 46 millió forintos is lehet a vissza nem térítendő támogatás

Kivételes helyzetben lesznek jövőre a falusi csokos települések, egyben vonzó lokációnak számíthatnak jövőre az ingatlanpiacon. Egyrészt azért, mert itt több támogatás is kombinálható, másrészt pedig a már gyermeket nevelő, de további gyermeket nem tervező családok csak ezeken a településeken tudnak állami támogatással ingatlant vásárolni. Összességében várhatóan nagyobb lesz a kereslet a preferált településeken lévő ingatlanok iránt

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Korponai Levente, a money.hu vezetője pedig hozzátette:

A falusi csokos kistelepüléseken családot tervező házaspárok 2024-től kétségtelenül eddig még nem látott otthonteremtési összegekhez juthatnak. Ha ugyanis minden elérhető támogatási lehetőséget kihasználnak, akkor három 3 gyermek vállalásával 46 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a családok. A falusi csok összege jövőre 15 millió forintra emelkedik, a CSOK Plusz hiteléből is elengedhet 20 milliót az állam, a 2024-től már 11 millió forintos babaváró hitel pedig támogatássá alakul át, ha megszületnek a vállalt gyermekek.

A két gyermeket tervező házaspárok is 25 milliós forintos támogatást is kaphatnak a falusi csokos településeken. 

A falusi csokos támogatás keretében megvásárolható ingatlannak számos kritériumnak meg kell felelnie, célszerű előzetes értékbecslést kérni, mert gyakran előfordul, hogy az ingatlanon bukik el a támogatás.

Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a Babaváró és a CSOK Plusz is hitel, vagyis a hitelképesség nagyon fontos lesz a bankoknak az igénylésnél, amihez pedig megfelelő jövedelemre van szükség.

A 30 millió forintos CSOK Plusz hitel esetén egy megközelítőleg nettó 4-500 ezer, az 50 milliósnál pedig nettó 700 ezres családi jövedelemből fizethetők a havi törlesztők az adósságfékszabály szerint, ám a bankok ennél még szigorúbbak is lehetnek.

Ennyibe kerülnek a falusi csokos ingatlanok – ezek a legolcsóbb és legdrágább települések

Az ingatlan.com adatai szerint november közepén a falusi csokos településeken több mint 20 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra. Ezeknek az összesített átlagos négyzetméterára 258 ezer forint, egy-egy ingatlan esetében pedig 25,9 millió forint az átlagár.

A különböző vármegyékben lévő települések között azonban tetemesek az eltérések. 

A Balaton közelsége miatt Veszprém vármegyében a legmagasabbak az négyzetméterárak, 519 ezer forintnál jártak november közepén. Utána Győr-Moson-Sopron jön 406 ezer forinttal, majd Somogy vármegye, amely szintén részben a Balatonnak köszönheti a viszonylag magas, 393 ezer forintos árat.

A Komárom-Esztergom, Fejér és Pest vármegyei falusi csokos településeken 347-377 ezer forintért kínálják az eladó lakóingatlanok négyzetméterét.

A három legdrágább falusi csokos település Dunántúlon található:

  • Tihanyban 1,76 millió forintos az eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára,
  • az őrségi Szalafőn 1,38 millió forintos,
  • Balatonszemesen pedig 1,19 millió forintos négyzetméteráron lehet ingatlant vásárolni.

Ugyanakkor 200 ezer forintnál olcsóbb átlagos négyzetméterárral találkozhatnak a Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés vármegyei településen található ingatlanok iránt érdeklődők.

A három legolcsóbb falusi csokos település is a keleti országrészben helyezkedik el. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Karcsán 21 ezer forint, Kenézlőn 27 ezer, a Békés megyei Okányban pedig 37 ezer forint az eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára. 

Csökkenhet a falusi és a nagyvárosi lakók közti vagyoni különbség

A vármegyeszékhelyekhez, a fővároshoz, valamint a Velencei-tóhoz és a Balatonhoz közelebb eső településeken magasabbak az árak, távolabb viszont csökken az átlagár.

A következő években a falusi csokos településeken dinamikusabb lehet az ingatlanok felértékelődése mint a nagyobb városokban. Ez pedig tovább zárhatja az ingatlanpiaci árollót a nagyvárosok és a kisebb települések között.