Mennyiért vehetünk lakást vagy nyaralót a Balatonnál?

Ingatlan2021. ápr. 22.HP
A rovat támogatója:

Jelenleg több mint harmadával annyi újépítésű ingatlant kínálnak eladásra a Balaton környékén, mint 2015 elején. A következő egy évben 500-1000 szabad újépítésű lakás, ház, illetve nyaraló lehet elérhető. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint nagyon forró lesz a piac: a Balaton menti újépítésű lakások iránt a koronavírus után is hatalmas lesz a kereslet. Ez további áremelkedést válthat ki hosszabb távon. Az alábbiakban megvizsgáltuk, mennyiért vásárolhatunk új vagy újszerű ingatlant a Balatonnál.

A Balatont sem kerülte el a beruházási láz, mely az idei évtől új erőre kaphat - véli Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Országos szinten az évente megépülő új lakások száma tartósan 20 ezer felett maradhat. Az építkezések egyik regionális központja Balaton-környéke lehet.

A balatoni településeken már a koronavírus előtt is érezhetően bővült a kínálat. A tendencia pedig az idei évben tovább fokozódik. Jelenleg nagyságrendileg 30-40 százalékkal több újépítésű ingatlant kínálnak eladásra, mint 2015 elején. Igaz, több ingatlan átadásának időpontja elhúzódik a következő évekre is – tette hozzá Balogh.

A Balaton nagyon felkapott, ezt jól mutatja, hogy 2020 júliusában gyakorlatilag minden ingatlant eladtak, ami piacon volt, használtat és újat egyaránt.

Budapest belvárosának ingatlanjai egyik napról a másikra elvesztették vonzerejüket. A rövidtávú lakáskiadás befagyott, az árak csökkennek, a bérleti díjak bezuhantak. Emellett a kijárási korlátozások felerősítették az emberek azon vágyát, hogy rendelkezzenek vízpart, zöld terület közelében lévő ingatlannal. Ennek eredményeképpen a legnépszerűbb befektetési célponttá a Balatonnál elhelyezkedő ingatlanok váltak.

A Balaton környéki kereslet tehát jelentősen felerősödött. 2021 rekordév lehet. Az ingatlan.com-on a Balaton menti települések iránt 2021 első három hónapjában 68 ezerre nőtt az érdeklődések száma. Ez a szám 2020 és 2019 azonos időszakában csupán 38, illetve 55 ezer volt.

Az érdeklődések az ingatlan.com-on történő telefonszám felfedéseket, valamint az ingatlan.com mobil-applikációjából indított telefonhívásokat takarják. Az érdeklődések száma szoros kapcsolatban van az adásvételek változásával.

Balogh László szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy a Balaton környékére a következő 5-10 évben több ezermilliárd forintnyi fejlesztés van betervezve.

Az infrastrukturális és egyéb beruházások pedig vonzani fogják a keresletet azon túl, hogy a koronavírus miatt is sokan vágynak a vízparthoz. A Balatonnál másfelől a belföldi és a külföldi turizmus is erős. Ez hosszabb távú felértékelődést vált ki.

Kínálat

A Balaton környezetében 452 szabad újépítésű ingatlan érhető el. A tényleges kínálat ugyanakkor nagyobb lehet, mert a 10 lakásos társasházaknál gyakran csak típuslakásokat hirdetnek meg – világított rá Balogh.

A gyakorlatban 500-1000 újonnan épülő szabad ingatlan lehet elérhető a következő egy évben. Országos szinten ez a szám 6-7 ezerre tehető jelenleg. A Balaton menti régió tehát kiteszi az országos szint 10 százalékát. Az újépítésű lakások piaca jelenleg Budapesten és Balatonnál koncentrálódnak.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjének várakozásai alapján nagyon forró lesz a piac: a Balaton menti újépítésű lakások iránt a koronavírus után is hatalmas lesz a kereslet. Ennek következtében Balaton környéke hosszabb távú fejlődő pályára léphet.

Mennyiért vásárolhatunk ingatlant a Balatonnál?

Az alábbi grafikon a Balaton menti városokban és településeken elérhető újépítésű és újszerű lakások, házak, nyaralók medián négyzetméterárát mutatja. Az újszerű ingatlanok kategóriába a kiváló, illetve a jó állapotú ingatlanok kerültek.

Fontos azonban látni, hogy egy-egy kisebb településen a szűkebb és esetlegesen egyedi kínálat torzíthatja a medián négyzetméterárakat. Ez elsősorban az újszerű ingatlanoknál figyelhető meg.