Mutatjuk az új albérleti árakat városonként és kerületenként

Ingatlan2023. júl. 28.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A ponthatárok kihirdetésével elindult a főszezon az albérletpiacon, amely felpörgeti az eddig is élénk piacot.

A kiadó lakások fokozatos drágulása miatt erős kereslet lesz a legolcsóbban elérhető ingatlanok iránt. 

Budapesten a 40 négyzetméternél kisebb alapterületű lakásokat átlagosan 155 ezer forintért

kínálják a bérlőknek, szemben a 240 ezer forintos budapesti átlagos bérleti díjjal. A kiadó fővárosi szobák esetében 80 ezer forint az átlagos bérleti díj. 

A legnagyobb egyetemvárosok közül

Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsen, Szegeden és Veszprémben a garzonok átlagos bérleti díja 70-120 ezer forint,

a bérelhető szobákat pedig 50-75 ezer forintos bérleti díjjal szerepelnek a kínálatban. 

Teljes fordulatszámra kapcsolt az országos albérletpiac, miután szerdán kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat.

A kiadó lakások iránti kereslet már tavasz óta egyre erősödik, a kínálat pedig az elmúlt hetekben kezdett jelentősen bővülni, az utóbbi pár napban 300 új kiadó ingatlannal bővült a több mint 12 ezres kínálat – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely ismerteti, Budapesten és a legnagyobb egyetemvárosokban mennyiért bérelhetőek a legolcsóbb árkategóriába tartozó – 40 négyzetméternél kisebb – garzonlakások és a kiadó szobák. 

Kulcskérdés az idő

A legalacsonyabb áron elérhető albérletek és szobák mindig is népszerűek voltak: a következő hetekben még erősebb lesz a kereslet irántuk. Egyrészt az albérletek utóbbi időszakban látott drágulása miatt, másrészt pedig a most piacra lépő egyetemisták tipikusan olyan bérlők, akik olcsóbb kiadó lakásokat keresnek.

A kedvező áron kínált szobák és garzonlakások várhatóan nagyon gyorsan bérlőre fognak találni, ezért érdemes sietnie a diákoknak.

Ennyibe kerülnek a legolcsóbb garzonok és a szobák

A friss adatok szerint

Budapesten az albérlteket 240 ezer forintos átlagáron kínálják

a bérlőknek.

A 40 négyzetméternél kisebb garzonlakások esetében az átlagos lakbér jóval alacsonyabb, 155 ezer forint.

A legnagyobb garzonkínálattal rendelkező városrészek közül a

XI. és XIII. kerületben 177 és 180 ezer forint

az átlag. A XVII., XX. és XXI. kerületben 100 ezer forint körüli összegért is kínálnak kiadó garzonokat. A fővárosban bérelhető szobák átlagos díja pedig 80 ezer forint, de kerülettől függően nagy különbségek lehetnek ebben is. 

Kiadó lakások és garzonok átlagos havi bérleti díja a tulajdonosok kínálatában 2023l júliusában

A legnagyobb egyetemvárosok közül

Győrben a 185 ezer forintos átlagos lakbérrel

szemben a garzonok 105 ezer forintos bérleti díjjal szerepelnek a kínálatban, a szobák esetében 70 ezer forint az átlag.

A debreceni albérletpiac 170 ezer forintos átlagos bérleti díjjal kezdi a szezont, míg a garzonokat 120 ezer, a szobákat 60 ezer forintos áron szerepelnek a kínálatban.

Szegeden és Pécsen a 140 ezer és 135 ezer forintos átlagos díjhoz képest a 40 négyzetméternél kisebb lakásoknál 100 ezer, illetve 97 ezer forint a bérleti díj.Utóbbi városokban a kiadó szobák ára 60 ezer és 65 ezer forint.

A miskolci garzonok 70 ezer forintos bérleti díja nem sokkal marad el a város teljes piacára jellemző 100 ezer forintos lakbérétől, a kiadó szobáknál 50 ezer forint az átlagos díj. 

Kiadó lakások és garzonok átlagos havi bérleti díja a tulajdonosok kínálatában 2023l júliusában