Több mint egy éve emelkednek a lakásbérleti díjak

Ingatlan2022. márc. 21.MTI
A rovat támogatója:

Tavaly február óta folyamatosan emelkednek a lakbérek a koronavírus-járvány első évében bekövetkezett visszaesést követően, idén februárban országosan 16,1, Budapesten 16,5 százalékkal nőttek a bérleti díjak az előző év azonos időszakához képest - derül ki a hétfőn közzétett KSH-ingatlan.com lakbérindexből.

Az adatok szerint a legnagyobb mértékű, 19,2 százalékos emelkedés a pesti belső kerületekben volt. A budai hegyvidéki és egyéb kerületekben 13,9, illetve 12,3 százalékkal, a pesti átmeneti kerületekben 14,8 százalékkal nőttek a bérleti díjak, míg a pesti külső kerületekben továbbra is mérsékeltebb, 9,6 százalékos volt a lakbérek emelkedése.

Az előző hónaphoz képest idén februárban országosan 2,0, Budapesten 1,5 százalékkal nőttek a bérleti díjak.

A pesti belső kerületekben 2,7, a budai hegyvidéki kerületekben 1,5 százalékkal nőttek, míg a budai egyéb kerületekben az előző havi jelentősebb növekedés után lényegében stagnáltak a díjak. A pesti átmeneti kerületekben 1,3, a pesti külső kerületekben 0,8 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak februárban az előző hónaphoz viszonyítva.

A 2020. januári csúcsnál országosan már 2,5 százalékkal magasabb, a fővárosban még 1,6 százalékkal mérsékeltebb díjért kínálták a kiadó lakásokat idén februárban. Az országos index a 2015. évi bázisidőszak 149 százalékán, a fővárosi pedig a 141 százalékán áll.A lakásbérleti piac nagyvárosokban történő koncentrációját, és azon belül a főváros erőteljes túlsúlyát egyértelműen tükrözi a számításokhoz figyelembe vett hirdetések megoszlása. A 2022. január-februárban figyelembe vett hirdetések 61 százaléka fővárosi, 24 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.

Az idei első két hónapban kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 négyzetméter volt. A kisebb településeken - a nem megyei jogú városokban és a községekben - általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 62 négyzetméter volt. A legnagyobb alapterületű, 68 négyzetméteres albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették.

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége, csaknem 94 százaléka többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó 6,3 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakóingatlanoknak csak 3,1 százaléka volt családi ház.

A fővárosban a hirdetések 41, országosan 43 százaléka származott magánszemélyektől 2022 első két hónapjában.