Túllendült az ingatlanpiac a járványon – elkerültük a beszakadást

Ingatlan2021. szept. 1.HP
A rovat támogatója:

Az ingatlanárak országos szinten magasabb fokozatba kapcsoltak. Ez többek között a meghosszabbított hitelmoratóriumnak, a gazdaságvédelmi intézkedéseknek és az ellenálló munkaerőpiacnak köszönhető. A használt lakások ára enyhén infláció feletti ütemmel növekedett 2020 és 2021 első negyedéve között országos szinten – derült ki a KSH országos lakásárindexéből.

A KSH által közzétett országos lakásárindex alapján magára talált az ingatlanpiac. A használt lakások közel 5, az újépítésű lakások több mint 10 százalékkal drágultak 2020 és 2021 első negyedéve között.

Forrás: KSH

Az áremelkedés folytatódása több tényező együttes eredménye.

Mindenekelőtt a többszörösen meghosszabbított hiteltörlesztési moratóriumot érdemes kiemelni, melyben a lakossági jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek nagyságrendileg fele vett részt. A vállalati oldalon pedig közel 40 százalékos volt a részvételi arány.

A hitelmoratóriumnak köszönhetően nem bontakozott ki komolyabb eladói hullám. A moratórium kifutására ráadásul akkor kerül sor, amikor már újraindult a magyar gazdaság.

Ennek hatására a bankok nem-teljesítő hitelállománya alacsony szinten maradhat, aminek eredményeképpen elkerülhetőek a kényszerértékesítések.

A lakossági ügyfelek hiteltörlesztési motívumait erősíti, hogy a hitelek felvétele óta jellemzően emelkedett az ingatlanok értéke. Minél régebben vásárolt valaki annál értékesebb a lakása.

Relatíve tehát nagy árat kellene fizetni egy-egy bedőlt hitelért, ezért ezt az eshetőséget az adósok mindenáron szeretnék elkerülni.

Emellett a hitelfelvételnél bevezetett jövedelmi korlátok és a fix kamatozású forinthitel-konstrukciók is érdemben csökkentették a rendszerkockázatokat.

Munkaerőpiac

A munkaerőpiaci helyreállás a széleskörű gazdaságvédelmi intézkedéseknek és a jól haladó oltási folyamatnak köszönhetően gyorsan megvalósult.

Jelenleg közel 4,7 millió ember dolgozik hazánkban.  A foglalkoztatottsági ráta 72,8 százalék, amely történelmi rekordnak felel meg.

Az újranyitással a ledolgozott munkaórák száma is szépen bővül, ami szintén javítja a családok jövedelmi helyzetét.

Az átlagbérek is dinamikusan emelkednek: tavaly közel 10 százalékkal növekedtek, az idén pedig nagyságrendileg 8 százalékkal növekedhetnek az MNB előrejelzései alapján.

A kedvező jövedelmi helyzet nem ad okot a lakások pánikszerű eladására.

A jól haladó oltási folyamatnak köszönhetően ráadásul a lakosság és az üzleti szféra bizalma is erős szinteken van, ami kedvezően befolyásolta a beruházási és fogyasztási döntéseket.

Lakástípusok

A Duna House-nál már elérhetők a második negyedéves lakásárindexek. Ez alapján Magyarországon a panellakások ára emelkedett leginkább, de drágultak a téglalakások is a második negyedévben.

Forrás: Duna House

A panelek és a téglalakások inkább a nyugat-magyarországi régióban drágultak lendületesebben.

Budapesten a téglalakások átlagos ára gyakorlatilag nem változott érdemben, míg a panellakások ára jó 10 százalékot menetelt egy év alatt.

A főváros belső kerületeiben a külföldi turizmus hiánya, a rövidtávú lakáskiadás szabályozása és a lecsökkent befektetői aktivitás továbbra is nyomás alatt tartja az árakat. Inkább a főváros zöldebb, élhetőbb részei és az agglomeráció irányába tolódott a kereslet.