Egy forradalmi magyar találmánynak megtiltották a forgalmazását – Mit lehet ilyenkor tenni?

Interjú2021. júl. 21.D.J.

Egyebek mellett torokfájás, ínygyulladás, herpesz, sebek, illetve gombás megbetegedések kezelésére is használták a magyar fejlesztésű Solumium termékeket. Ám nemrég megtiltották a forgalmazásukat. Ez komoly kárt okoz rengeteg beteg embernek, akik az évek során hozzászoktak a Solumium használatához - mondta a növekedés.hu-nak Noszticzius Zoltán a BME Széchenyi-díjas Professor Emeritusa és egyben a SOLUMIUM Kft. ügyvezetője.

A Solumium néven forgalmazott saját fejlesztésű fertőtlenítőszerük már 13 éve volt forgalomban, de idén váratlanul teljesen eltűnt a boltokból. Mielőtt az okokat boncolgatnánk, kicsit meséljen arról, hogy mi adja a termékeik egyediségét!

A Solumium termékek roppant gyorsan megölik a mikrobákat, a gombákat és a baktériumokat, sőt még a vírusokat is inaktiválják. Viszont az emberi szervezetben nem tudnak kárt tenni,

ezért kiválóan tudják fertőtleníteni például a torkot, a szájüreget vagy a bőrfelületet.

A Solumiumban klór-dioxid van, amelyet például Brüsszelben vezetékes ivóvíz fertőtlenítésére használnak. Bár a klór-dioxid pozitív tulajdonságai régóta ismertek, és már 1982-ben bebizonyították azt is, hogy az emberi szervezetben még viszonylag nagy koncentrációban sem tud kárt okozni, a humán alkalmazáshoz megfelelő tisztaságú, úgynevezett hipertiszta klór-dioxidot mi fejlesztettük ki először.

A találmányunkat az Európai Unióban, Kínában és az Egyesült Államokban is szabadalmaztattuk.

Ha pillanatok alatt végez a mikrobákkal, akkor hogyhogy nem tud kárt tenni az emberben?

Azért, mert minden emberi sejtben van glutation, amely gyorsan reagál a klór-dioxiddal, így semlegesíti azt, és evvel megakadályozza, hogy a szervezetünkben az kárt tudjon tenni. Emiatt a Solumiumnak nincs is semmiféle mellékhatása,

mivel az emberi szövetekben nem tud számottevő koncentrációt elérni.

A nyálkahártya felszínén lévő rétegbe, a nyákba viszont beleragadhatnak különféle gombák, vírusok vagy baktériumok, amelyeket a Solumium ki tud irtani, amivel megkönnyíti az immunrendszerünk dolgát.

Ezért van, hogy például torokfájásra sokan használják a termékünket.

Ráadásul itt nem áll fent az a veszély, mint ami az antibiotikumoknál, vagyis a baktériumok nem tudnak ellenállóvá válni a klór-dioxiddal szemben. A klór-dioxid tehát az antibiotikumokra rezisztens baktériumokra is hat.

A torokfájás mellett jellemzően mire használták a vásárlóik a Solumiumot?

Amikor 2008-ban elindult az értékesítés, akkor az első vevőink főleg a fogorvosok közül kerültek ki. A Solumium minden korábban használt szernél hatásosabb a foggyökércsatorna fertőtlenítésénél.

De emellett például ínygyulladás, herpesz, sebek, vagy gombás megbetegedések kezelésénél is sokan alkalmazták a saját fejlesztésű oldatunkat.

A felhasználási területeket hosszan lehetne még sorolni. Az egyik vásárlónk, egy cukorbeteg férfi például levélben elmesélte, hogy a lábán egy vízhólyag miatt egy nagy kráteres seb keletkezett, amellyel több, mint 13 évig nem tudott mit kezdeni. A specialisták se tudtak segíteni neki. Végül a Solumium alkalmazásával, amelyet a felesége tanácsára próbált ki, nyom nélkül begyógyult a seb.

Említette, hogy a Solumium a vírusokkal is elbánik. Próbálták használni esetleg koronavírusos betegek kezelésénél?

Épp el akartunk indítani egy klinikai vizsgálatot, amely utánajárt volna, hogy a COVID-betegeknél tud-e segíteni a Solumium, amikor kiderült, hogy le kell álljunk az oldataink forgalmazásával.

Erre miért került sor?

A termékeink eddig orvostechnikai eszközként voltak bejegyezve, májusban azonban született egy OGYÉI határozat, amely elrendelte, hogy a Solumiumot ki kell vonni a forgalomból, mert nem minősül orvostechnikai eszköznek.

A Solumium termékek azért nem gyógyszerként voltak bejegyezve, mert ahogy említettem, a szer, a szokásos gyógyszerektől eltérően nem tud számottevő koncentrációt elérni az emberi szövetekben. Ám az EU Bíróság egyik ítélete alapján az Unióban úgy kell értelmezni a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök definícióját, hogy a Solumium mégis gyógyszernek minősül.

Ennek lett az az eredménye, hogy a Solumiumot többé nem lehet orvostechnikai eszközként árulni.

Mindezt nem is vitatjuk. Azt viszont nem értjük, hogy miért ilyen hirtelen kellett kivonni a forgalomból a Solumium termékeket, mindenféle átmeneti idő nélkül. Ez komoly kárt okoz rengeteg beteg embernek, akik az évek során hozzászoktak a Solumium használatához, mert most a piacon nincs megfelelő helyettesítő termék, amelyhez hozzá tudnának férni. A döntés most egyszerre károsít rengeteg magyar embert és teszi tönkre a vállalatunkat.

A SOLUMIUM kft-ből egyébként én mindig is csak egy jelképes összeget, havi 34 ezer forintot vettem ki magamnak. Egyetemi professzorként nem ebből akartam meggazdagodni. Az alkalmazottaimat viszont nemigen tudom eltartani úgy, ha nem kereskedhetünk a fő termékeinkkel.

Miért vonták ki azonnal a Solumium termékeket a forgalmazásból?

Az OGYÉI határozatában van egy hibás érvelés, ami szerint a termékek veszélyesek. A magyarázatuk szerint a klór-dioxid belélegzése halálos, lenyelve mérgező, illetve hevítve tűz- és robbanásveszélyes. De ez így ebben a formájában félrevezető, ugyanis ezek a veszélyek csak nagy koncentráció esetén állnak fenn.

Abban a koncentrációban, amennyit a Solumium termékek tartalmaznak, a klór-dioxid még arra se alkalmas, hogy a szemet irritálja.

Semmiféle negatív hatást nem tud kiváltani.

Mindez ráadásul nem csak elmélet, hisz egy 13 éve forgalomban lévő termékkörről van szó, amely ez alatt az idő alatt soha nem okozott kárt.

Ellenben rengeteg beteg ember életét megkönnyítette.

Az OGYÉI magyarázata annyira abszurd, mintha a vízről úgy beszélnénk, mint egy mérgező folyadékról, méghozzá azon az alapon, hogy nagy mennyiségben fogyasztva halálhoz vezethet.

Mit tudnak tenni ebben a helyzetben?

A jelen jogszabályok szerint a megoldás csak az lehet, hogy gyógyszerré minősítjük át a Solumium oldatainkat. Csakhogy ez egy többéves folyamat, amely úgy 1 milliárd forintba kerülne, és nekünk erre nincs forrásunk.

A legjobb az lenne, ha meg tudnánk állapodni egy gyógyszeripari céggel, akivel közösen bele tudnánk vágni az engedélyeztetésbe és a gyártásba.

De ez sok időbe kerül, és Solumium nélkül egészségkárosodást elszenvedő emberek érdekében addig is jó lenne tenni valamit.