Euró alapú részvény jön a magyar tőzsdére - Wáberer történelmet ír

Interjú2018. jún 20.Növekedés.hu

A Wáberer György tulajdonolta BILK ingatlanvállalat részvényeit a jövőben euróban lehet majd jegyezni, és az osztalékot is euróban kapják a részvényesek. A terjeszkedő cég a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokra vonatkozó adókedvezményeket is kihasználja. Wáberer Györggyel, a BILK tulajdonosával az ingatlanvállalat tőzsdei bevezetésével kapcsolatban beszélgettünk.
Mikor fordult az érdeklődése a logisztikai ingatlanfejlesztés felé? A logisztikai szolgáltatások – így a raktárszolgáltatások - iránti kereslet az ezredfordulón látványosan növekedett. Akkor vált nyilvánvalóvá, hogy ez a piac lényegesen jobban bővül, mint a fogyasztás. Ekkor fogalmazódott meg a BILK Komplex Program. Nem kellett sokat gondolkodnom:
központi lokációban, a legfontosabb fuvarozási útvonalak középpontjában lehetővé vált egy kedvező tőkemegtérülést ígérő, hosszú távra tervezhető ingatlanfejlesztés megvalósítása.
A döntés helyességét a BILK Logisztika elmúlt 15 évben mutatott látványos fejlődése és töretlen eredményessége igazolta. Mekkora súllyal szerepel a BILK a logisztikai ingatlanpiacon? A BILK átalakult nyílt részvénytársasággá. A BILK Logisztikai Nyrt. ma az egyik legnagyobb logisztikai park Magyarországon és a régióban. Jelenleg több mint 182 ezer négyzetméter bérbeadható területtel rendelkezünk. Tudomásunk szerint Ön telekvásárlással és újabb raktárak építésével bővíti a BILK kapacitásait. Ki tudja adni ezeket a kapacitásokat, vagy ezek spekulatív fejlesztések? Tavalyi év őszén vásároltunk meg a meglévő 70 hektár mellé egy további 7,4 hektáros területet. Az eredeti területet ugyanis gyakorlatilag beépítettük: a raktárbázis 24 épületből áll, amiből 3 irodaház. A piaci igényeket megértve határoztuk el a bővítést. Az megvásárolt mezőn a tervek szerint 30 ezer m2területű raktárcsarnokokat tervezünk megépíteni két ütemben. Jelenleg az építkezés előkészítési fázisban, egész pontosan az építési engedélyszerzés folyamatában van. Ezen kívül jó ütemben halad egy 3800 m2területű raktárcsarnok építése, mely terület használatát bérlője több mint 11 évre lekötötte.
Nincs gondunk a kereslettel: a BILK kihasználtsági mutatója jelenleg 98,4 százalék.
A BILK több mint 77 hektáron üzemeltet raktárbázist. A tulajdonolt területen milyen típusú épületek találhatók? Raktárcsarnokok, magas-, normál, hűtött-, temperált, és veszélyes áruk raktározására alkalmas, úgynevezett ADR raktárak, valamint raktár-irodák és irodaépületek. Átlagosan milyen időtartamra tudják kiadni a raktáraikat? Jellemzően közép- és hosszútávra. El kell azonban mondani, hogy 4 bérlőnk a kezdetek óta, azaz 15 éve nálunk raktároz és nemrég írtunk alá egy bérleti szerződést több mint 10 évre. A BILK eddig is szép jövedelmet termelt Önnek. Miért döntött úgy, hogy bevezeti részvényeit a tőzsdén? A szabályozott ingatlanbefektetési társaság (szit) szerinti működés olyan kedvező adózási környezetet teremt, amit ésszerű igénybe venni.
Vonzó lehetőség, hogy a szit-ként való működés esetén nem kell sem iparűzési sem, társasági adót fizetni. Ezeket az előnyöket célszerű kiaknázni.
A bevezetendő részvényeket euróban kívánja értékesíteni. Miért gondolja, hogy van Magyarországon euróban értékpapírra kereslet? Tudomásom szerint százezreknek keletkezik rendszeres eurós jövedelme külföldi munkavégzése alapján. Az ebből fakadó megtakarítások értékállóságát most nehéz biztosítani az alacsony vagy akár negatív kamatok miatt.
A BÉT-en jelenleg nem forog euró alapú részvény.
Én logikusnak tartom, hogy az euróban keletkezett megtakarítások értékének megőrzésére, illetve növelésére a jelenlegi banki feltételeknél kedvezőbb megoldást keresnek a befektetők. Erre kívánok lehetőséget teremteni az eurós BILK részvények bevezetésével. A szabályozott ingatlanbefektetési társaság egyik feltétele, hogy a részvények legalább 25 százalékát befektetők jegyezzék. Ön mekkora aránnyal lenne elégedett? A BILK-valamennyi értékpapírját a BÉT-re visszük, és azok legalább 25, de legfeljebb 49 százalékát kínáljuk jegyzésre a befektetők részére. Egy bevezetés akkor igazán sikeres, ha az értékesítésre felkínált részvények minél nagyobb részét lejegyzik a befektetők. Akkor lehet ugyanis számítani élénk kereskedésre.
A szit-ként való működés egyik feltétele, hogy a tárgyévi adózott eredmény legalább 90 százalékát minden évben osztalékként kifizessük a részvényeseknek.
Én arra törekszem, hogy amennyiben a feltételek ezt lehetővé teszik, akár évente kétszer, osztalék előlegként és osztalékként is fizessünk. Tehát olyan befektetőkre is számítok, akiknek fontos, hogy eurós megtakarításaik hozamához rendszeresen hozzájussanak.  

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.