Fitneszgéptől a proptechig – Már nem csak a lámpákról szól a Tungsram

Interjú2019. júl. 10.Tar Gábor

Precíziós beltéri növénytermesztés, smart city és proptech megoldások, valamint innovatív partnercégek termékeinek fejlesztése, gyártása – ez az a három új piac, ahol a tavaly áprilisban újjászületetett Tungsram az alapvető üzletágát jelentő világítástechnika további fejlesztése mellett saját termékekkel és szolgáltatásokkal kíván megjelenni. A cég új üzletágairól Pongrácz Ferencet, a vállalatcsoport innovációért felelős ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

A Tungsram Csoport tavaly tavaszi létrejöttekor a cégvezetés egyfajta startupként definiálva a vállalatot azt a célt tűzte ki, hogy az alapvető üzletágát jelentő világítástechnikán kívül új, dinamikusan növekvő iparágakban jelenik meg. Az azóta eltelt több mint egy év alatt e téren milyen eredményeket tudnak felmutatni?

Alapvetően három új területen kívánunk megjelenni saját termékekkel, szolgáltatásokkal. Ezek közül a precíziós beltéri növénytermesztés, vagyis az indoor farming iparág az, ahol a legelőrébb tartanak a fejlesztéseink. A szektorban működő vállalkozások számára LED- és okos megoldásokat kínáló, tavaly szeptemberben létrejött üzletágunk, a Tungsram Agritech a június közepén megrendezett amszterdami Greentech szakvásáron debütált a világpiacon. 

Már piacra dobható kész termékekkel jelentek meg a vásáron?

A beltéri növénytermesztés két ága közül a mesterséges megvilágítást kiegészítő megoldásként alkalmazó üvegházi rendszerekhez már teljes mértékben elkészült a LED-lámpákból álló világítási portfoliónk, amit Hollandiában be is mutattunk a szakmai közönségnek. A beltéri növénytermesztés másik ágában, a csak mesterséges megvilágítást alkalmazó úgynevezett vertikális farmok piacára kifejlesztett megoldásunk pedig várhatóan augusztus elejére készül el teljesen, de Amszterdamban már ebből a termékből is mutattunk be prototípust. Kifejlesztett megoldásaink nagy előnye, hogy azokkal beállítható az a speciális megvilágítás, amely a növények adott életszakaszában a legintenzívebb növekedést, tápanyag-felhalmozódást biztosítja. Terveink szerint az év második felében olyan okos megoldásokkal is megjelenünk, amelyek révén a gazdálkodók folyamatosan optimalizálni tudják a termesztéshez szükséges világítási feltételeket. Jövőre pedig már a fényen kívüli más termesztési paraméterek, így a tápanyagfelvétel, a hőmérséklet, a páratartalom optimalizálására vonatkozóan is szeretnének okos megoldásokkal megjelenni.

Hallani lehetett olyan terveket is, hogy a Tungsram a smart city szolgáltatások piacán is megjelenik?

Így van, ez a másik olyan iparág, ahol az utóbbi időszakban komoly fejlesztéseket valósítottunk meg. Annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy az Agritech üzletághoz hasonlóan tavaly szeptemberben létrejött Smart Solutions üzletágunk nemcsak a smart city, hanem a property technology (proptech) területén is végzi a fejlesztéseit, vagyis a városok szintjén kívül konkrét épületek terén is a költséghatékony működtetést, üzemeltetést támogató okos megoldásokon dolgozunk. 

Tudna konkrét példákat említeni arra, hogy itt milyen megoldások jöhetnek szóba?

Az egyik proptech fejlesztésünk egy adott épületben, helyiségben kameraadatok rögzítése nélkül számolja meg az ott lévő embereket, illetve hőtérképet, adatelemzést is közöl a mozgásukról, ami az áruházak, vagy irodaházakat üzemeltető cégek számára lehet hasznos. Ez a megoldásunk a jelenlegi kamerás rendszerekhez képest jóval olcsóbban lesz működtethető, ami jelentősen elősegítheti a technológia elterjedését. A kültérre vonatkozó okos fejlesztéseinket pedig például forgalommonitoringnál vagy a levegő minőségének mérésénél lehet majd felhasználni.

A három új iparág közül már kettőről szót ejtettünk. Mi a harmadik szegmens?

A harmadik területet mindenféle olyan modern, innovatív termék jelenti, amelynek gyártását el tudjuk végezni. 

Olvasni lehetett arról, hogy akár az elektromos autók akkumulátorai vagy orvosi műszerek terén is nyílhatnak új lehetőségek a Tungsram számára. IIyen termékekre kell gondolnunk?

Ezeken a területeken is mérlegeljük a lehetőségeket. Amiről már beszámolhatok, hogy aláírtunk egy kizárólagos gyártási szerződést az InfraTrainer fitneszgépre vonatkozóan, amely már elég ismert itthon, most a közös továbbfejlesztésében állapodtunk meg, illetve a jelenlegi külföldi piacain túl további országokban is értékesítjük. Emellett jelenleg sok más termék továbbfejlesztésében vagy világpiacra vitelében gondolkodunk, amelyek vagy már sikeres termékek, vagy pedig olyan cégek prototípusai, amelyek igen innovatívak. Már viszonylag érettebb fázisban lévő innovációkkal foglalkozunk, általában olyan területen, ahol a magas szintű gyártás és az informatika együtt van jelen. Ezek döntően olyan eszközök, amelyeknek komoly informatikai újdonságuk van, illetve magas minőségű gyártást igényelnek.

A cégen belül nemrégiben létrehozott Nyílt Innovációs Központ milyen szerepet kap ebben a folyamatban?

A nyílt innováció arról szól, hogy nem csak a saját cégünk keretein belül gondolkodunk, amikor innovációról van szó. Valójában a Tungsram az 1800-as évek végén is nyílt innovációval foglalkozott, csak akkor ezt nem így hívták. Az 1960-as években viszont az a gondolkodásmód érvényesült egy olyan nagyvállalatnál, mint amilyen a Tungsram is volt, hogy mindent a vállalaton belül próbáltak megoldani, vagyis zárt innovációt folytattak. Most viszont arra törekszünk, hogy külső partnerekkel dolgozzunk együtt, külső ötleteket is behozzunk, és ezeket valamilyen partnerség keretében piacra vigyük. Terveink között szerepel, hogy egy hazai startuppal, az ILex-szel közösen létrehozunk egy nyílt innovációs digitális platformot, amelynek segítségével a partnercégekkel még hatékonyabban tudunk együttműködni.

Hány partnercéggel működnek már együtt?

Jelenleg mintegy 20 – köztük külföldi – céggel dolgozunk. Ezek között vannak kimondott startupok, illetve közéjük nem sorolható, de innovatívnak számító cégek is.

Akár klasszikus inkubátorházi tevékenységet is végeznek majd?

Amire most fókuszálunk, az inkább egy akcelerációs folyamatot jelent, vagyis már meglévő termékeket vagy már létező prototípusokat viszünk piacra. Terveink között szerepel azonban az is, hogy később inkubációs tevékenységgel is foglalkozzunk oly módon, hogy inkubátorházakat vonunk be partnerként, és az általuk támogatott cégekkel működünk majd együtt.