Kis foci kis pénz, nagy foci nagy pénz - ennyit kereshet a Fradi az Európa Ligában

Interjú2022. aug. 26.Kovács Dániel

Legyőzte a Fradi a Shamrock-ot, így könnyűszerrel bejutott az Európa Liga csoportkörébe. Ez ugyan nem a vágyott Bajnokok Ligája, mégis jelentős pénzt zsebelhet be a az EL-szerepléssel a csapat. Megkérdeztük Szabados Gábor sportközgazdászt, hogy a nemzetközi meccsek pontosan mennyi pénzt hoznak a klub konyhájára, és mennyit buktak azzal, hogy nem jött össze a BL-főtábla.

A gyönyörű 4-0 után egy borzasztó második meccsen, de mégis csak bebiztosította be győzelmét a Ferencváros a Shamrock otthonában, ami azt jelenti, hogy ott vannak az Európa Liga csoportkörében. Mennyit kereshet a klub a nemzetközi szerepléssel?

Természetesen az EL-szereplés is komoly díjazással jár, csak a főtáblára jutásért 3,63 millió eurót zsebelhetnek be a Fradi. Ez 400 forintos euróval számolva másfél milliárd forint körüli összeg.

Ezen felül az Európa Ligában megszerzett pontokért is kapnak jutalmat a csapatok, pontonként 210 ezer eurót.

Úgy kell kalkulálni, hogy körülbelül másfél milliárd forint az, amit a Ferencváros most biztosan meg fog keresni, de reális esélyt látok arra is, hogy ezt akár meg is tudja duplázni. Ez messze meghaladja egy átlagos magyar klubnak a teljes éves költségvetését, de még a Fradinak sem aprópénz, hanem egy nagyon komoly bevételi forrás.Megkérdeztük Szabados Gábor sportközgazdászt, hogy a nemzetközi meccsek pontosan mennyi pénzt hoznak a Fradi konyhájára, és mennyit buktak azzal, hogy nem jött össze a BL-főtábla.

Nem rossz, de még szebb lett volna, ha 2020-hoz hasonlóan idén is összejön a BL-főtábla. Mennyivel kereshetett volna többet a Fradi a legelitebb ligában?

A Bajnokok Ligája  egy teljesen más szint nagyobb pénzek mozognak ott, csak a playoff-körbe jutásért kaptak volna ötmillió eurót, amit akkor is hazavihettek volna, ha történetesen kikapnak. A pontokért járó díjazás is magasabb természetesen. Ebből azonban nem feltétlenül lehet tételesen kiszámolni, hogy mennyit bukott a Ferencváros, ugyanis

a BL-ben nagyon erős csapatok játszanak, velük szemben jóval nehezebben tudott volna pontot szerezni a Ferencváros, mint most az Európa Ligában,

így inkább egálban van pénzügyi szempontból az EL és a BL szereplés. Ugyanakkor vannak a pénzjutalmakon túl más szempontok is, például a televíziós nézettség, amely egy BL-meccs esetén nyilván magasabb, Ezt a sorozat végén osztja el az UEFA annak tükrében, hogy ki mennyit tölt el a képernyőn.

Ez az arány jobb lenne a Bajnokok Ligája esetében. Emellett a Ferencváros rendez három csoportmérkőzést, amiből jegybevétel származik, reméljük hogy idén lehet majd teltházas meccseket rendezni és nem szól közbe a koronavírus, mint két éve. Az EL-meccseken is lehet itthon teltház, annyi a különbség, hogy egy rangosabb összecsapás esetében valamivel drágábban lehet adni a jegyeket.

De egy jó nemzetközi szereplés a játékosok vásárlását és eladását is megkönnyíti a klub számára.

Egyrészt növeli a meglévő focisták értékét, másrészt könnyebben, és akár olcsóbban is szerződtethet új embereket egy olyan csapat, amely komoly nemzetközi tornákon is szerepel. Sőt olyan játékost is ide lehet hozni, aki a világ minden pénzéért sem jött volna, mert látja hogy itt van lehetőség megjelenni az európai porondon, ami számára is egy jó lehetőség a továbblépésre. Így konkrét költségeket is meg tud spórolni a csapat.

Mi lenne a helyzet akkor, ha a Fradi megnyerné az Európa Ligát?

Ez azért nagyon sci-fi. Én azt gondolom, hogy már az is egy hatalmas hőstett lenne a Ferencvárostól, ha ha kijutna a csoportból. Sőt még az sem lenne elhanyagolható eredmény, ha harmadik helyen végezne, és a Konferencialiga egyenes kieséses szakaszába jutna.

Azért egy Bajnokok Ligájánál alacsonyabb besorolású liga esetében az elvárások is lehetnek nagyobbak…

Itt azért látni kell azt, hogy a Konferencia Liga létrehozásának nem pusztán az volt a célja, hogy a gyengébb csapatoknak is legyen egy bajnokságuk. A BL-ben egyre inkább csak a topcsapatoknak van helyük, az elmúlt években folyamatosan szorultak ki az Európa Ligába azok a csapatok, amelyek csak hajszállal vannak tőlük lemaradva, a kevésbé erősek pedig csúsznak le a Konferencia Ligába.az EL-szereplés is komoly díjazással jár, csak a főtáblára jutásért 3,63 millió eurót zsebelhetnek be a Fradi.

Emiatt az Európa Ligában már korábban BL-szintű csapatok is összejöhetnek, jó példa erre a tavalyi év, ahol a Fradi három brutálisan kemény ellenfelet fogott ki az EL-csoportban,

a Bayer Leverkusen, a Real Betis és a Celtic FC egyaránt nagyon magas színvonalon játszanak, így a Fradinak tavaly csupán egyetlen győzelmet sikerült begyűjtenie. A zöld-fehéreknek idén sem lesz sokkal könnyebb dolguk, ezért reálisan már azt is hatalmas eredménynek tartanám, ha a csoportkörből tovább tudnának lépni, hogy ott mi történne, arról egyelőre csak fantáziálni lehet.

Akárhogy alakul is, az biztos, hogy hazai viszonylatban a Ferencváros nem csak a pályán, hanem a költségvetés terén is toronymagasan vezet…

Igen, ez teljesen egyértelmű. A Fradi jelenleg behozhatatlannak tűnő előnnyel bír, ha bevétel alapján rangsoroljuk a magyar klubokat, a második helyezettnek csaknem fele akkora a költségvetése. Vagyis nem véletlenül nyeri simán a magyar bajnokságot már évek óta a Ferencváros, minden különösebb megerőltetés nélkül.

És arra kell felkészülni, hogy még jópár évig ez lesz a realitás, hiszen a nemzetközi kupákból olyan plusz bevételekre tud szert tenni, amelyek a fennálló különbségeket konzerválják.

Ilyen bevételek híján a többi csapat nem lesz képes utolérni őket, ezért lett volna óriási eredmény, ha a Fehérvár nyerni tudna a Köln ellen, és bejut a Konferencia Ligába. Ezzel elindulhatott volna egy pozitív folyamat, de talán majd jövőre felzárkóznak, és lesz még egy olyan csapatunk, amely stabilan ott van minden évben az európai porondon. Ebben az esetben, ha lassan is, de elkezdhetne zárulni az olló, amely eddig folyamatosan nyílt. Ez a magyar futballnak is jackpot lenne, hiszen az még soha nem fordult elő, hogy két hazai csapat is csoportkörös legyen ugyanabban az évben. Hosszú távon ez  elindíthatna egy olyan folyamatot, ami a bajnokságot is kiegyenlítettebbé tenné.