Világszínvonalú szoftverfejlesztő nyit központot Magyarországon

Interjú2021. ápr. 29.Harsányi Péter

A magyar főváros rendre a leginkább befektetésre ajánlott helyszínek között szerepel a nemzetközi ranglistákon - mondta a növekedés.hu-nak Szatmári Júlia, a Diligent budapesti Globális Termékinnovációs Központjának vezetője. Hozzátette, a Diligent Corporation, avagy a világ egyik vezető vállalatirányítási szoftverfejlesztőjének felmérése alapján azok a vállalatok, amelyeknek vezetési gyakorlata elmaradt az elvárásoktól, részvényesi értékükből egy éven belül közel 500 millió dollárt veszítettek.

A Diligent Corporation a világ egyik vezető vállalatirányítási szoftverszolgáltatója, amelynek termékeit közel egymillió vállalatvezető használja világszerte. Hogyan segíti a Diligent a vállalatvezetők munkavégzését? Milyen célokat szolgálnak a fontosabb vállalatirányzást támogató rendszereik?

Az üzleti környezet folyamatosan változik, ami a Diligent számára lehetőség arra, hogy segítséget nyújtson a világ legbefolyásosabb vezetőinek szervezeteik átformálásához. Több mint 23 000 szervezet használja világszerte a termékeinket a vállalatirányítás digitalizálására, a kockázatkezelésre, a különböző követelményeknek való megfelelősség biztosítására és az adatvezérelt, megalapozott döntéshozatalra.

Korszerű vállalatirányítási platformunk összeköti az igazgatóságot és a vezetőket a munkavállalókkal. Olyan adatokat biztosít, amelyekre támaszkodva a vezetők a szervezeteik szempontjából legjobb döntéseket hozhatják meg.

A mi célunk épp az, hogy segítsünk megszilárdítani a szervezetek működését, hogy még több értéket tudjanak nyújtani az ügyfeleiknek, a munkavállalóiknak, az érintettjeiknek és a közösségeiknek.

Milyen igényeket fogalmaznak meg napjainkban a nemzetközi nagyvállalatok vezetői? Milyen fejlesztések készülnek jelenleg a Diligent-nél?

Az elmúlt években sokat változtak a vezetőkkel szemben támasztott elvárások. Ma már nem csupán a vállalat alapvető működtetéséért felelősek, hanem figyelemmel kell lenniük arra is, hogy a szervezetük működése milyen hatással van a környezetre és a társadalomra, és hogy milyen egyéb vezetői elvárásoknak kell megfelelniük (ESG).

Ilyen például az is, hogy a munkatársak különféle háttérrel és tudással rendelkezzenek, ezzel fenntartva a vállalati sokszínűséget, aminek egyre nagyobb jelentősége van a cégek életében.

A vállalati környezet gyors átalakulása miatt a vezetőknek és igazgatósági tagoknak is gyorsabban kell hozzáférniük az adatokhoz és a belőlük levonható következtetésekhez.

Biztonságosabb környezetre van szükségük az együttműködéshez és hozzáférésre a legújabb technológiákhoz, hogy a cég növekedése érdekében a legjobb döntéseket hozhassák meg.

A termékeink ezt a technológiát és ezeket az információkat biztosítják a vezetőknek, hogy még hatékonyabb, a méltányosság alapján működő, sikeresebb szervezeteket építhessenek.

Milyen mértékben növelik a Diligent vállalatirányítást támogató termékei a vállalatok hatékonyságát, illetve jellemzően mekkora költségcsökkenés érhető el használatukkal?

Az eredménytelenség és a rossz vezetés nagyon sokba kerülhet egy cégnek.

A Diligent Institute 2019-ben kiadott tanulmánya szerint azok a vállalatok, amelyeknek vezetési gyakorlata elmaradt az elvárásoktól, részvényesi értékükből egy éven belül közel 500 millió dollárt veszítettek.

A Diligent szoftverei tehát nem csupán a legújabb technológiához, a legfontosabb adatokhoz biztosítanak hozzáférését, hanem olyan felismerésekhez juttatják a vezetőket, amelyek birtokában üzleti szempontból helyes döntéseket hozhatnak. Segítségükkel még hatékonyabbak lehetnek, miközben képet kapnak arról is, miként működnek az egyes funkciók a vállalaton belül.

Miért Magyarországot választotta a Diligent a globális termék innovációs központjának?

Alapos kutatás tárta fel, hogy Budapest több okból is kiemelkedik a többi lehetséges lokáció közül. Ilyen ok volt a város globális szinten is versenyképes munkaereje, a műszaki tudományokat középpontba állító oktatása, az, hogy már sok más multinacionális cég is megtalálta a számítását Budapesten, továbbá a magas életszínvonal, amelybe beletartoznak a kiváló egészségügyi szolgáltatások és munkakörülmények is.

Nem véletlen, hogy a magyar főváros rendre a leginkább befektetésre ajánlott helyszínek között szerepel a nemzetközi ranglistákon.

Már megkezdtük a toborzást a 300 termékfejlesztői és technológiai munkakör betöltésére. Izgatottan várjuk a Globális Termékinnovációs Központunk elindulását. Biztosak vagyunk abban, hogy Budapest nagyszerű otthona lesz a termékinnovációs központunknak és a csapatunknak.

Most építik fel a csapatot, rengeteg nyitott pozíció érhető el. Miért kihívás ilyen technológiával és termékekkel dolgozni?

Igen, épp most zajlik a toborzás. A legtehetségesebb jelöltek megtalálása a célunk többféle szakterületen a termékmenedzsmenttől, a szoftverfejlesztésen, kutatáson, az infrastruktúra-üzemeltetésen és kiberbiztonságon át a gyártási folyamatfejlesztésig.

Az egyik legfontosabb dolog, amit az új munkavállalóinknak meg kell majd érteniük az, hogy az ügyfeleink miként használják a termékeinket saját maguk megkülönböztetésére és versenyelőny megszerzésére. A termékeink jellemzőit csak úgy érthetik meg, ha pontosan ismerik az egyedi ügyféligényeket, és csak így lesznek képesek megfelelni az ügyfeleink elvárásainak is.

A termékeink a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és arra számítunk, hogy a magasan képzett budapesti munkatársaink hozzájárulása révén a jövőben is mi nyújthatjuk majd a leginnovatívabb termékeket az ügyfeleinknek.

Óriási multinacionális vállalatok vannak a Diligent ügyfélkörében. A hazai innovációs központ hogyan fogja segíteni az ő munkájukat és mennyire jut így el nemzetközi szintre a magyar tudás?

A magyarországi jelenléttel versenyelőnyre tehetünk szert, hiszen még szélesebb forrásból meríthetünk, amikor a számunkra fontos, a hosszútávú növekedésünket meghatározó területekre keresünk megfelelő szakembereket.

Magyarország és Közép-Kelet-Európa oktatása rendkívül sokrétű és erősen reál beállítottságú, amit szeretnénk is kihasználni a toborzáskor.

Magyarország híres a tudósairól és mérnökeiről. Az általuk megalapozott tudományos kultúra kíváló alapot nyújt az innovációs központunk számára. Bízunk abban, hogy friss, kreatív impulzusokat kapunk majd Budapesten.

Azzal, hogy itt alapítottuk meg a Globális Termékinnovációs Központtunkat, megerősíthetjük a termékfejlesztés és a technológiai funkciók közötti együttműködést, ezzel lehetővé válik számunkra, hogy az ügyfeleinket rugalmas módon még több termékkel szolgálhassuk ki. A budapesti csapat tökéletesen kiegészíti majd a Diligentnél már meglévő tehetségbázist.

Végső soron, úgy véljük, hogy ezek azok a tényezők, amelyek révén még értékesebb szolgáltatásokat, még több innovációt tudunk majd nyújtani az ügyfeleinknek.

Mit jelent gyakorlatban az amerikai munkakultúra?

Inkább optimális vállalati kultúrának nevezném, amelyben világosak a szervezet célkitűzései és az alapvető értékei.

A Diligent kultúrája épp ilyen. A csapattagok közötti jó kommunikáció és együttműködés szintén elengedhetetlen. Fontos továbbá, hogy a munkavállalók úgy érezzék, megbecsülik őket és lehetőségük van a szakmai továbbfejlődésre.

A Diligent tevékenysége közvetlenül is kihat arra, hogy a világ legbefolyásosabb vezetői hogyan irányítják a vállalataikat. A legjobbat kell nyújtanunk nekik – csapatként és egyéni munkavállalóként egyaránt. A céljaink nagyratörőek és készen állunk arra, hogy új dolgokat próbáljunk ki, miközben folyamatosan vizsgáljuk, hogyan tudnánk tovább javítani a szolgáltatásaink minőségén.

Milyen kihívásokkal találkozik nőként egy ilyen magas pozícióban az IT világában?

Az IT-szektor egyre sokszínűbb, ám még mindig van mit tenni ezen a téren. Úgy gondolom, hogy a lányok már egész fiatalon nehézségekkel szembesülnek, hiszen nem igazán támogatják őket abban, hogy ezt a területet válasszák hivatásul. Engem lelkesedéssel tölt el, hogy egy olyan vállalatnál dolgozhatok, mint a Diligent, mert itt pontosan értik a sokszínűség fontosságát. Szerencsének érzem magamat azért, hogy ebbe a pozícióba kerülhettem, és hogy példát mutathatok a lányok új nemzedékének.