Az NI megalapozta és hozzájárult Debrecen mai gazdaságfejlesztési sikereihez!

Ipar 4.02019. nov. 27.Növekedés.hu

Az amerikai National Instruments (NI) debreceni leányvállalata 5,44 milliárd forint értékben újabb fejlesztést valósított meg a megyeszékhelyen, amely 216 új, magas hozzáadott értékű munkahely létrehozását tette lehetővé, ezáltal elősegítve az NI globális szolgáltatóközpontjának kapacitásbővítését. A november 14-én megtartott avatóünnepségen részt vett Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Papp László, Debrecen város polgármestere és Alex Davern, a National Instruments Corporation vezérigazgatója. A világszínvonalú irodaépület átadásán stratégiai együttműködési megállapodást is aláírtak az NI és a Debreceni Egyetem vezetői.

Alex Davern a National Instruments Corporation vezérigazgatója elmondta, hogy első tengerentúli gyártóbázisukat azért Debrecenben hozták létre, mert meggyőző volt számukra a tehetséges magyar munkaerő, az egyetemi oktatás kiemelkedő színvonala és a befektetéseket ösztönző önkormányzati és kormányzati politika. Az eredeti terveket túlszárnyalva, a gyártóegység jelentős bővítése és fejlesztése mellett olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok is itt működnek mára, mint az informatikai fejlesztői részleg, a jogi és a pénzügyi csoportok, valamint a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység. 

Papp László Debrecen polgármestere kijelentette: "Debrecenben az NI letelepedésével a gazdaságfejlesztés területén egy új korszak vette kezdetét, hiszen a cég sikertörténete igazolta, hogy Debrecen képes kiszolgálni a legmagasabb technológiai és tudásigényű vállalatokat is, innovációt támogató adópolitikájával, infrastruktúrájával, a város ipari-üzleti kultúrájával, oktatási rendszerével és a befektetéseket támogató szervezeti hátterével. A városvezető hozzátette: "Ezzel egyidejűleg az NI kiemelkedő jelentőségű oktatási, kutatási programokat indított Debrecenben és mérnökei munkájának köszönhető fejlesztési eredményeivel a vállalatot a régió egyedülálló tudásközpontjává tette az elektronika, a tesztelési, mérési és vezérlési megoldások területén. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Debrecen az átgondolt stratégiai építkezés eredményeként ma már az első számú beruházási célpont nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is. 

A miniszter elmondta: a mostani, 5,44 milliárd  forint értékű beruházásához a kormány 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. A tárcavezető párhuzamot vonva az amerikai cég magyarországi befektetésével kiemelte, hogy a magyar gazdaság egy termelés-orientált gazdaságból egy innováció és fejlesztések által orientált gazdasággá alakult át. Ezt az NI 18 éves debreceni története is alátámasztja - tette hozzá Szijjártó Péter - előbb termelést vitt az amerikai cég a hajdú-bihari megyeszékhelyre, majd technológiát korszerűsített, most pedig informatikai, kutatás- és technológia-fejlesztési részleget adnak át Debrecenben.

Az NI és a Debreceni Egyetem közötti stratégiai megállapodás aláírásakor Dr. Ábrahám László az NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta: az egy munkatársra vonatkozó árbevétel mára meghaladja a 100 millió forintot, illetve az itt előállított egy tonna elektronika értéke eléri az egymillió dollárt. Ebből is látszik – hangsúlyozta - hogy a National Instruments debreceni leányvállalatánál milyen nagy a hozzáadott érték.