Hiánypótló jegyzet készült az elektronikai gyártásban tevékenykedő oktatóknak és diákoknak!

Ipar 4.02019. nov. 18.Növekedés.hu

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) Elektronikai Gyártók Bizottsága a közelmúltban újból kiadta az Elektronikai gyártás című jegyzetet, abból a célból, hogy az ágazatban dolgozó munkatársak rendelkezésére álljon egy egységes, átfogó, könnyen tanulható tananyag. Lippai-Nagy Írisszel, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) ügyvezető igazgatójával és Dr. Ábrahám Lászlóval, az AmCham Elektronikai Gyártók Bizottságának elnökével beszélgettünk a kiadványról és annak szakmai hátteréről.

Mi jellemző az Amerikai Kereskedelmi Kamara tevékenységére?

Lippai-Nagy Írisz: Tagvállalataink sokszínű nemzetközi háttérrel rendelkeznek és szinte minden iparág képviselteti magát. Fő célkitűzésünk a tagok érdekképviselete. Munkacsoportjaink teret adnak a különböző álláspontok ismertetésére, közös érdekek, célok és akciótervek meghatározására. Minden évben összeállításra kerül egy javaslatcsomag, melyet megküldünk kormányzati partnereinknek és ezek a javaslatok képezik az év során a kormánnyal való egyeztetések alapját.

Fő feladatunknak tartjuk a versenyképességünk javítását, elsősorban a szabályozási környezet, a versenyképes munkaerő, a digitalizáció és az innováció területén.

A korszerű oktatás motorja az adott gazdaság folyamatos fejlődésének. Ezen a területen milyen szerepet tud betölteni a Kamara?

LNI: Javaslataink jelentős része az oktatásra vonatkozik.

Évek óta felhívjuk a figyelmet arra, hogy csakis motivált és mind anyagilag, mind erkölcsileg kellően elismert tanárok tudnak jól felkészült munkaerőt képezni.

Képviseljük tagvállalataink nézetét arra vonatkozóan is, hogy a szakképzési hozzájárulás egy része a cégek által szabadon felhasználható legyen, hangsúlyozzuk a digitális készségek fontosságát, valamint azt, hogy a nyelvoktatás módszertanának felülvizsgálata elengedhetetlen a munkaerőpiacon szükséges nyelvtudás megszerzéséhez. Saját pályaorientációs programot indítottunk abból a célból, hogy tagvállalataink képviselői ellátogassanak középiskolákba, ahol segítik a diákokat és a tanárokat a munkaerőpiaci lehetőségek és elvárások megértésében. A programhoz bárki csatlakozhat a karrioerorientacio.hu oldalon.

Az ipar átalakulásában az elektronika kulcsszerepet játszik és erőteljesen meghatározza a többi iparág fejlődését is, ezért a naprakész elektronikai tudás és ismeretanyag nélkülözhetetlen. A megújult jegyzet mennyire hiánypótló és milyen módon segíti az iparban, az oktatásban résztvevők munkáját?

Ábrahám László: A tananyag első kiadása még 2010. novemberben jelent meg. Az azóta eltelt időszakban akkora fejlődés következett be, hogy az AmCham Elektronikai Gyártók Bizottsága kötelességének tartotta a kiadvány tartalmának frissítését, megújítását.

Így került bele „A jövő ipara” című fejezet, amely röviden bemutatja a most zajló digitális forradalom által létrehozott új technológiákat is (pl. dolgok internete, felhőalapú informatika, Big Data).

Az a véleményem, hogy az ipar átalakulásában az elektronika kulcsszerepet játszik és erőteljesen meghatározza a többi iparág fejlődését, amely alapján különösen felértékelődik az elektronikai tudás és ismeretanyag. Remélem, hogy ezzel a jegyzettel is hozzájárulhatunk az iparági ismeretek hatékonyabb elsajátításához. 

A tananyag elektronikusan itt érhető el: https://www.amcham.hu/download/022/400/AmCham_Elektronikai_gyartas_Tk_2019_0812.pdf#viewer.action=download