20 éves a Vám Világszervezet első regionális oktatási központja

NAV Infotár2021. dec. 8.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Idén ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Vám Világszervezet (VVSZ) Arnold Mihály altábornagyról elnevezett regionális oktatási központ. Az intézmény kulcsfontosságú szerepet játszik a vámhatósági intézményfejlesztésben és a szakemberek folyamatos képzésében.

A jubileumi ünnepségen köszöntőt mondott Gerassimos Thomas, az Európai Unió Bizottsága Adóügyi és Vámuniós Főigazgatóság (DG TAXUD) főigazgatója, valamint Bakai Kristóf Péter pénzügyőr dandártábornok, a NAV vámszakmai szakfőigazgatója is. A VVSZ főtitkára, Kunio Mikuriya videóüzenetben méltatta a létesítmény jelentőségét. A vámszakmai vezetők beszédeikben emlékeztettek arra, hogy két évtizeddel ezelőtt írta alá Michel Danet, a VVSZ akkori főtitkára és Arnold Mihály altábornagy, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnoka azt az együttműködési megállapodást, amellyel a világszervezet történetének legelső regionális oktatási központja jött létre Budapesten. Az alapítóra emlékezve az intézmény 2016-tól viseli Arnold Mihály altábornagy nevét.

A budapesti központ az elmúlt húsz évben számos régiós szemináriumot és képzést szervezett a legkülönbözőbb vámszakmai témákról. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel közösen pedig hét sikeres nemzetközi tudományos konferenciát rendezett az adó- és vámügyi együttműködés elősegítésére.

Fennállása alatt számos felsővezetői találkozónak is otthont adott, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adószakmai képzéseinek is rendszeres házigazdája volt. 

A rendezvény előtt Gerassimos Thomas, Vágujhelyi Ferenc, a NAV vezetője, valamint Bakai Kristóf Péter a röszkei határátkelőre is ellátogattak.