Bűnszervezetet számolt fel a NAV: milliárdos tartozástól akartak megszabadulni a cégek

NAV Infotár2021. feb. 2.MTI
A rovat támogatója:

Több száz, összesen milliárdos tartozással rendelkező céget vett át egy bűnszervezet, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai a napokban összehangolt akcióban számoltak fel; az eladók azt hihették, megszabadultak adósságaiktól - közölte az adóhivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a hat ember őrizetbe vételével záruló rajtaütést a NAV pénzügyi nyomozói, kockázatkezelői, revizorai, végrehajtói és információtechnológiai munkatársai által beszerzett információk együttes értékelése alapozta meg.

A gyanú szerint a bűnszervezet a társaságokat nem azért vette át, hogy azok gazdasági tevékenységét folytassa; a cégek egy részének eleve olyan adótartozása volt, aminél a NAV végrehajtási eljárásai sem vezettek eredményre.

A nyomozás adatai szerint az elkövetőket két ügyvéd is segítette.

A pénzügyi nyomozók járőrök és információtechnológiai egységek támogatásával több mint harminc helyszínen kerestek bizonyítékokat, köztük a bűnszervezethez köthető irodákban, irattárban, a cégeket átvevők és eladók címein is.

A nyomozók jelenleg több mint 260 cég átruházását vizsgálják, a társaságoknak az átvétel időpontjában összesen több mint egymilliárd forint tartozásuk volt.

A pénzügyi nyomozók 21 embert hallgattak ki, akiket jellemzően költségvetési csalással, illetve közokirat-hamisítással gyanúsítanak. A banda tagjai a megalapozott gyanú szerint bűnszervezetben dolgoztak, ami a kiszabható büntetést duplájára emeli - írták.

A Kecskeméti Járási Ügyészség indítványa alapján a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását - olvasható a közleményben.