Csalók szerezték meg több család állami támogatását, lecsapott a NAV

NAV Infotár2022. nov. 22.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Huszonkét kisgyermekes család összesen hatvanhatmillió forintos otthonfelújítási támogatását szerezte meg egy bűnszövetség. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói három gyanúsítottból két embert őrizetbe vettek.

Családonként hárommillió forinthoz jutott az a Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnszövetség, amelynek tagjai visszaéltek kisgyermekes családok helyzetével, adataik felhasználásával állami támogatáshoz, utófinanszírozásra nyújtottak be kérelmeket.

A huszonkét igényléssel így összesen hatvanhatmillió forinthoz jutottak, de további, csaknem hatszáz millió forint jogosulatlan igénylés is feltehetően a tagokhoz köthető.

Az állami támogatást a családok nevében kérték, valótlan adatokkal, hamis számlákkal igényelték az otthonfelújítás összegét, miközben a lakások megújítása, korszerűsítése elmaradt. A legtöbb esetben a saját fiktív vállalkozásuk számláit nyújtották be az igényléséhez.

A családok jóhiszeműségét kihasználva, az adataikkal visszaéltek és a munkák elvégzését hamis dokumentumokkal igazolták nevükben, így jutottak a finanszírozás összegéhez.

A csalóknak a családokat és a költségvetést ért hátrány miatt kell felelniük.